Aktier Juli bjöd som bekant på ett globalt aktierally och Danmark var inget undantag. Köpenhamnsbörsens OMXC25 steg över 10 procent men den mest handlade aktien steg hela 60 procent.

Enligt statistik från Nordnet i Danmark var Bavarian Nordic den mest omsatta aktien bland nätmäklarens privatkunder under juli månad. Uppgången förklaras med att bolagets vaccin mot apkoppor blev godkänt i Europa under månaden.

— Aktien är så populär att Nordnets kunder stod för 18 procent av den totala handeln i aktien den dag då nyheten om ett godkänt vaccin kom, konstaterar Nordnets danska kommunikationschef Lene Nording-Grooss.

Även vindkraftsjätten Vestas handlades flitigt under juli.

— Vestas hamnade i fokus efter att demokraterna i USA enades om ramarna för ett stort energi- och klimatpaket på 359 miljarder dollar. Vissa investerare reagerade genom att ta hem vinsterna medan andra passade på att köpa, säger Lene Nordling-Grooss.

Men även om juli blev en bra börsmånad så är det för tidigt att blåsa faran över, menar Nordling- Grooss.

— Här är inflationen helt central och både Fed och ECB höjer räntorna. Huruvida det är tillräckligt för att få kontroll på inflationen får tiden utvisa. På Nordnet tror vi på fortsatt oro och volatilitet på de finansiella marknaderna även om det värsta kanske är över, säger Nordling-Grooss.

Mest omsatta danska aktierna på Nordnet Danmarks plattform under juli:

Bavarian Nordic
Novo Nordisk
Mærsk
Vestas
Danske Bank
Ambu
Ørsted
Genmab
DSV
Chr. Hansen