Placera Nordnet i Norge bad sex experter om deras tre bästa köpråd för 2022. Resultatet blev 16 aktier, värda att köpa och behålla under året, då två av de föreslagna aktierna fick dubblerade köpråd. De båda mest gillade aktierna är Sparebank 1 och försäkringsbolaget Storebrand.

De två experter som valt dessa båda är Paul Harper på DNB Markets och Jan Petter Sissener, förvaltare av den egna hedgefonden Sissener Canopus. Båda har dock egna ägarintressen i de valda bolagen, vilket även gäller för flera andra av de norska experterna val. Experterna är till vardags analytiker, fondförvaltare eller ekonomer.

De sex experterna är Paul Harper, DNB Markets, en profilerad aktiestrateg med många år i finansbranschen. Mads Johannesen är investeringsekonom på Nordnet Norge. I hans arbete ingår att noga följa vad som händer på aktiemarknaden.

Leif Eriksrød förvaltar den bland Nordnet Norges kunder mycket populära fonden Alfred Berg Gambaklenke. Fonden har levererat betydande överavkastning under senare år.

Martin Mølsæter, en erfaren analytiker och värdeförvaltare .

Roger Berntsen, aktieanalytiker på Nordnet Norge med mer än 15 års erfarenhet, och som skriver dagliga rapporter från marknaderna.

Till sist, ”finansnestorn” i gänget, Jan Petter Sissener som förvaltar hedgefonden Sissener Canopus. Han har genom åren skaffat sig erfarenhet från ett antal kriser på marknaden.

Tabell: Tabellen nedan redovisar de norska experternas vardera tre köpråd. Aktierna de rekommenderar anges i bokstavsordning, med köprådsutfärdare i den andra kolumnen:

16 norska köpfavoriter 2022:
Sparebank 1 SMN Harper / Eriksrød
Storebrand Harper / Sissener
ABN Ambro Mølsæter
Daqo Mølsæter
Equinor Johannesen
Europris Harper
Frontline Johannesen
Elkem Eriksrød
Enphase Energy Berntsen
Kahoot Johannesen
Mowi Berntsen
Norske Skog Mølsæter
Subsea 7 Sissener
Tieto Eriksrød
Tomra Berntsen
Källa: Nordnet Norge