Styrelseordföranden Jonas Wiström och vd Susanna Campbell.

Häpnadsväckande extraknäck för ledningen i Ratos

Publicerad 2016-06-10 18:07

Krönika Vad är det egentligen som händer i den forna riskkapitalstjärnan Ratos? Aktien har de senaste fem åren tappat 47 procent, inklusive utdelningar. Stockholmsbörsens index har samtidigt gett 57 procent.

I detta bekymmersamma läge meddelar Ratos två viktiga nyheter som i det tysta har skickat ned marknadens förtroende för ledningen i källaren.

Den första är att styrelsen beviljar vd Susanna Campbell, som visserligen ärvde en säck surdegar från företrädaren Arne Karlsson, att ta ett tungt sidouppdrag som styrelseledamot i Telia Company.

I stället för att sätta högsta fart att ta itu med problem i portföljbolagen, ska hon ägna mindre tid åt Ratos. Och mer energi på att bringa reda i en annan surdeg, Telia.

Samtidigt meddelar Ratos att styrelseordföranden Arne Karlsson ersätts av ÅF:s vd Jonas Wiström. Som dock innan han ens har börjat kommer med det häpnadsväckande tillägget att han ska sköta sitt jobb på fritiden. Arbetstiden ska han ägna helt åt ÅF.

Den senaste tidens besked väcker frågor som huvudägarna, Jan och Per-Olof Söderberg, samt ledningen i bolaget måste besvara.

Hittills har ägarfamiljens enda kommentar till den usla utvecklingen i bolaget varit att man tycker att det är viktigt med ’’en fortsatt stabil utdelning’’ på lång sikt. Jaha.

Bondförnuft säger att vd i ett krisläge bör ägna mer tid åt sin huvudsyssla. Inte mindre.

Vilket budskap om sjukdomsinsikt sänder det? Ska aktieägarna tolka det som att huvudägarna är nöjda med utvecklingen? Eller att de har kapitulerat?

En annan fråga är hur blivande och existerande aktieägare ska värdera att familjen Söderberg anställer en hobbyordförande i ett läge då Ratos står inför stora utmaningar.

Enligt Jonas Wiströms egen utsago ska han sköta uppdraget i den före detta transaktionsmaskinen under den fritid som han tidigare ägnade åt segling.

Det är ett uttalande som borde ha väckt starkare reaktioner än det har gjort. Särskilt som ersättningen till ordföranden höjts från 1,05 miljoner kr 2015 till 1,45 miljoner 2016.

Det är hyggligt betalt för ett extraknäck.

I mitten på maj kom nyheten att Jonas Wiström köpt 20 000 aktier i Ratos, till ett värde av 860 000 kr med aktuell aktiekurs omkring 43 kr. Den nya ordföranden äger nu sammanlagt 40 000 aktier för totalt 1,7 miljoner kr.

Det signalerar en deprimerande låg tilltro till det bolag där Jonas Wiström verkar som ny ordförande. Hans ekonomiska engagemang i Ratos är avsevärt mindre än i ÅF där han är vd. Det är också litet i relation till ersättningen han får som ordförande i Ratos.

Både Susanna Campbell och Jonas Wiström är säkert utomordentliga personer.

Men sidouppdrag och hobbyordförandeskap rimmar illa med den kärva verklighet som Ratos står inför.

Man kan jämföra utvecklingen i Ratos med en annan underpresterare, investmentbolaget Industrivärden.

Där utnyttjade den omvittnat skicklige storägaren Fredrik Lundberg turerna i SCA-affären som startskott för en utrensning i bästa ”Game of thrones”-stil.

Ut genom en sidodörr försvann vd Anders Nyrén och ordföranden Sverker Martin-Löf. Som ny ordförande klev Fredrik Lundberg in själv med den handplockade riskkapitalveteranen Helena Stjernholm som ny vd.

På kort tid har Lundberg-Stjernholm initierat stora förändringar i verkstadsjätten Sandvik. Bolaget har fått ny vd och ordförande och tillsammans har de inlett ett struktur-arbete som har applåderats av marknaden.

Och det kommer mer. Helena Stjernholm har deklarerat att inga kor är heliga i arbetet att stöpa om Industrivärdensfären. Den resan blir spännande att följa.

Hur länge det dröjer innan familjen Söderberg tar samma ansvar i Ratos återstår att se.

Till dess rekommenderar jag att lägga pengarna i Industrivärden.

Not: Krönikan är tidigare publicerad i Placeringsguiden nr 6-7