Så sänkte han energikostnaden med 70 procent

Publicerad 2015-06-25 12:15

Goda energiexempel Malmöbon Hans Larsson behöver inte längre bekymra sig över värmekostnaderna i sin villa. När han ersatte den gamla gaspannan med en modern luft/vattenvärmepump sjönk energinotan dramatiskt.

Hans Larsson har alltid haft bra koll på hushållets energikostnader. Han är utbildad maskiningenjör och ”gillar alla tekniska prylar som spar energi”. Fast numera har han ännu bättre koll än förr, säger han och tar fram sin mobiltelefon. I telefonen har han installerat en mobilapp, som ger aktuell information om hur värmepumpen arbetar och hur mycket energi som förbrukas inne i huset.

– Jag kan kontrollera och styra uppvärmningen på distans. Till exempel kan jag välja att sänka inomhustemperaturen när jag är bortrest och öka temperaturen när jag är på väg hem.

Det var i april 2013 som den nya luft/vattenvärmepumpen installerades. Knappt två år tidigare hade Hans och hans sambo flyttat till Malmöstadsdelen Valdemarsro. Deras nyköpta hus, byggt 1988, behövde dock rustas upp. Även värmesystemet var i behov av förbättring.

– Gaspannan, som installerats samtidigt som huset byggdes, var ineffektiv och fungerade inte särskilt bra. Jag insåg att det var hög tid att byta hela systemet.

Hans tog dock god tid på sig att söka efter ett lämpligt uppvärmningsalternativ. Han övervägde att skaffa en ny gaspanna, men tittade också på olika typer av värmepumpar.

– När jag räknade på investerings- och driftkostnader föll valet på en luft/vattenvärmepump. Den typen av pump fungerar bra i ett milt skånskt klimat och är betydligt billigare än en bergvärmepump.

Hans granskade Energimyndighetens tester av olika värmepumpar och bjöd in fyra leverantörer till huset, så att de kunde bedöma förutsättningarna och ge en korrekt energikalkyl som underlag till sina offerter.

– En leverantör gav mig en slarvigt utförd beräkning som jag hade kunnat göra själv, medan två av leverantörerna fann det onödigt att göra en kalkyl eftersom ”värmepumpen självklart skulle löna sig”.

Den återstående leverantören var mer nogräknad och erbjöd en ordentligt underbyggd dokumentation med fakta om värmepumpen, installationskostnader och förväntad årlig energibesparing i huset.

– Det avgjorde saken. Att värmepumpen blev några tusenlappar dyrare, jämfört med de övriga offerterna, spelade ingen roll. Det var det seriösa bemötandet och supporten som kändes viktigast för mig.

Värmepumpen på 9 kilowatt installerades i garaget intill huset. Hela jobbet med att ersätta värmesystemet tog två dagar. Den totala kostnaden hamnade på 106 000 kr, inklusive ROT-avdrag. I priset ingick det extra styrsystemet, samt en fläktkonvektor som används för att värma garaget under vintertid.

– Vår tidigare värme- och varmvattenförbrukning uppgick till omkring 13 400 kilowattimmar per år och enligt leverantörens kalkyl skulle förbrukningen minska med 8 600 kilowattimmar om året. Under de två åren som pumpen varit i drift har beräkningen stämt nästan exakt.

Hans Larsson behöver i dag inte oroa sig nämnvärt över uppvärmningskostnaderna. Villan, med 125 kvadratmeter boyta, förbrukar årligen cirka 4 700 kilowattimmar värme och omkring 2 000 kilowattimmar hushållsel.

– Vi är bara två personer i hushållet och har hittills upplevt relativt milda vintrar, vilket naturligtvis påverkar hur hög den årliga energiförbrukningen blir. Men jag räknar med att kunna sova gott även om det skulle bli en vargavinter framöver, säger Hans Larsson.

 

Energifakta/Hans Larssons villa
Läge: Malmö
Husfakta: Enplansvilla med 125 kvm boyta, byggd 1988.
Hushåll: Två vuxna.
Total energiförbrukning (värme och el): cirka 6 700 kWh (2014)
Energiåtgärder: Byte av värmesystem från gaspanna till luft/vattenvärmepump (2012). Tätning av köldbryggor kring fönster och dörrar. Lågenergi- och ledlampor, samt energieffektiva vitvaror och hushållsapparater.

Investeringskostnad: cirka 110 000 kr.