Handlarna gillar mobila betalningar

Publicerad 2012-02-06 10:50

Drygt sex av tio handlare vill använda nya tekniska lösningar för betalning i butik, till exempel via mobiltelefon. Det visar en undersökning som Svensk Handel har gjort.

– Om vi ska kunna fortsätta minska kontanthanteringen i samhället krävs nya, enkla och billiga betalningssätt. Mindre kontanter tjänar både kunder, handlare och samhället i stort på, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel.

I Svensk Handels undersökning som offentliggjordes i december svarar 70 procent av handlarna att de vill att fler kunder betalar med kort.

Handlarna efterfrågar också nya tekniska lösningar – 64 procent anger att de är mycket eller ganska intresserade av att använda nya tekniska lösningar, till exempel via mobilen, RFID (Radio Frequency ID) eller liknande.

Kostnaderna för nya betalsätt har stor betydelse. 62 procent svarar att det mest avgörande för att butikerna ska börja använda nya tekniska betalningslösningar är att kostnaden inte är för hög för butiken.

– Tyvärr ser vi att andelen kontanter ute i handeln inte minskar i den takt vi vill. I många köpsituationer, främst vid små belopp är det fortfarande krångligare att betala med kort än med kontanter. Det måste vi ändra på, säger Bengt Nilervall.