Rapport Handelsbankens rörelseresultat på 5,7 miljarder kr i fjärde kvartalet var 15 procent högre än vad analytikerna i genomsnitt hade räknat med, enligt en sammanställning gjord av Infront. Provisionsnetto, tradingintäkter och kreditförluster överraskade positivt medan räntenettot däremot var snäppet svagare än förväntan.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Högre rörelseresultat än väntat. Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat på 5.712 miljoner kr för det fjärde kvartalet 2020. Det var 15 procent bättre än förväntade 4.947 miljoner, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront.

Stärkt svensk krona försvagade räntenettot. Bankens räntenetto minskade med 32 miljoner kr i fjärde kvartalet, jämfört med tredje kvartalet, och uppgick till 7.861 miljoner kr. Väntat enligt Infronts prognossammanställning var 7.928 miljoner. Nedgången fjärde kvartalet förklaras av förstärkningen av den svenska kronan och räntenettot belastades också av en extra finansieringskostnad till följd av att banken i slutet av september emitterade eviga förlagslån.

Högsta provisionsnettot i ett kvartal hittills. Provisionsnettot ökade med 8 procent från tredje kvartalet till 2.884 miljoner kr. Här låg analytikerprognossnittet på 2.754 miljoner kr. Provisionsnettot under fjärde kvartalet var den högsta kvartalsnivån hittills, skriver Handelsbanken.

Vill dela ut 4,10 kr/aktie. Utdelningen föreslås bli 4,10 kr per aktie, att jämföra med väntade 4,93 kr. Utdelningsförslaget motsvarar 25 procent av Handelsbankens vinst för åren 2019 och 2020. Enligt Finansinspektionens rekommendation i samband med pandemin bör banker inte dela ut mer än 25 procent av den sammanlagda vinsten under åren 2019 och 2020. För 2019 gjorde Handelsbanken under fjolåret ingen utdelning.

Gör avsättning till Oktogonen. Handelsbanken gör i bokslutet för 2020 en avsättning på 213 miljoner kr till personalvinstandelssystemet Oktogonen. Tidigare har det kommit signaler om att banken inte skulle göra fler avsättningar till Oktogonen. ”Bankens medarbetare har arbetat hårt för att banken ska nå sitt lönsamhetsmål, kostnadskontrollen är återtagen och kundnöjdheten är fortsatt hög. Därför reserveras pengar till resultatandelssystemet Oktogonen igen. Men det är styrelsen som i april avgör om det blir en tilldelning, när den gör en samlad bedömning av utvecklingen i banken”, uppger Handelsbanken för Nyhetsbyrån Direkt.

Upprepar prognos om kostnadsnivå. Handelsbanken står fast vid bedömningen att den operativa modell som banken har lagt fast väntas medföra att banken senast vid utgången av 2022 uppnår en total uthållig årlig kostnadsnivå på 20 miljarder kr. Bedömningen gäller före eventuella avsättningar till Oktogonen. Under 2021 väntas kostnadseffekten av åtgärderna till stor del motverkas av temporärt högre IT-investeringar.

Foto: Shutterstock
Placera
Millicom in i Paretos marsportföljUt åker Stendörren
Börsen
Rejäl rekyl uppåt
Aktier
Buffett försvarar egna återköp men sågar andras
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Analys
SEB: Köp läkemedelsföretaget
Krönika
Hernhag: Perspektiv behövs även för tillväxtaktier
Aktietips
Di: Vinstrally för Mekonomen i korten
Placera
Börsveckan: Tre aktier att köpa... och tre att avvakta med
Köptips
Affärsvärlden: Bryggeriet med den lockande kurspotentialen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Så mycket steg bostadsrättspriserna i Stockholm
Aktie
Eniro vill lösa in preferensaktierna
Börsen
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: Independent Still Pool photo ©2021 Consolidated News Photos All Rights Reserved
USA
Representanthuset godkände Bidens stödpaketOmfattar 1900 miljarder dollar
Aktieportföljen
Ny aktie och två vinsthemtag i portföljen
Foto: istockphoto
Aktier
Privatspararnas favoritaktier i februariVolvo och Swedish Match mest nettoköpta aktierna
Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på fem års sikt
Bostad
Rekordmånga hoppar över visningen
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat i New York
Aktie
Carnegie rekommenderar fettbolaget i "Veckans aktiecase"
26/2
Trading Direkt: Om ränteskräck och techraset
Räntan
Nordea: Dröjer inte länge innan bolåneräntorna höjs
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Pension
Nordea: Bara en av tio vet om pensionen räcker"Detta är en kvinnofälla"
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan