Pandemin Handelsbanken bedömer det som mest troligt att restriktioner och nedstängningar är kvar till sommaren. I ett sådant scenario krymper svensk BNP med 7 procent i år och arbetslösheten stiger till 11 procent.

Det kan dock både bli mildare och ett än större fall allt beroende på hur länge nedstängningarna pågår och hur snabb återhämtningen sedan blir.

Det skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev på tisdagen.

”Signalerna från andra länder är att restriktionerna på många håll kommer kvarstå in i maj månad. Vår bedömning i nuläget är därför att vi rör oss mot scenario två, där BNP minskar med 7 procent i år och arbetslösheten stiger till 11 procent”, skriver de.

I detta scenario, mellanalternativet av tre möjliga scenarier som banken målar upp, pågår den akuta fasen av virusbekämpningen med nedstängningar i Sverige och stora delar av Europa under perioden mars till maj. BNP faller med cirka 20 procent under dessa tre månader.

”Restaurang-, hotell-, turism- och flygbranschen är speciellt drabbade. Men nedstängningen av världsekonomin slår även hårt på tillverkningsindustrin. Efterfrågan minskar drastiskt och det blir allvarliga störningar i leverantörskedjor”, skriver Handelsbanken.

BNP faller i detta scenario med 7 procent i år, det största fallet sedan andra världskriget, för att sedan växa med 5 procent under 2021. Arbetslösheten stiger samtidigt till strax över 11 procent i år och blir kvar på tvåsiffriga nivåer de närmaste åren. Samtidigt faller bostadspriserna med omkring 10 procent och inflationen faller ned mot noll. Den offentliga skuldsättningen stiger i detta scenario till cirka 45 procent av BNP.

I ett mildare scenario ett hävs restriktionerna redan i april och den ekonomiska aktiviteten börjar återhämta sig i maj. BNP-nedgången stannar då på 3 procent i år, följt av en tillväxt på 4 procent 2021. BNP faller med 15 procent under andra halvan av mars och april.

”Finanspolitiska stimulanser antas här vara träffsäkra och göra det möjligt för den stora majoriteten av företag att övervintra de två månaderna med kraftigt vikande efterfrågan. Det bäddar för att sysselsättningen kan återgå till det normala när restriktionerna lättas på i maj”, skriver Handelsbanken.

Arbetslösheten stiger ändå till drygt 9 procent i genomsnitt i år för att sedan sjunka till 8 procent under 2021. Bostadspriserna är i detta scenario i princip oförändrade i år, för att sedan stiga nästa år, och inflationen dämpas i år. Den offentliga skuldsättningen stiger i detta scenario till cirka 40 procent av BNP.

I ett tredje värsta scenario antas smittspridningen eskalera och hela Sverige sätts i karantän (på samma sätt som i Italien och Spanien) till och med maj. All produktion och konsumtion som inte är ”nödvändig” läggs då på is.

”Vi bedömer att BNP under de här förutsättningarna kan halveras de närmaste tre månaderna och att arbetslösheten skjuter i höjden. Det sker därefter en viss återhämtning, men BNP-nivån är betydligt lägre än innan coronautbrottet under många år”, skriver Handelsbanken.

Till detta kommer en ny skuldkris i euroområdet som gör att återhämtningen blir långsam och coronautbrottet får stora permanenta effekter på ekonomin. Svensk BNP minskar med cirka 19 procent i år, för att sedan öka med omkring 7 procent nästa år i detta scenario tre.

Arbetslösheten stiger kraftigt, till 17 procent i år, och minskar endast svagt nästa år. Denna snabba ökning av arbetslösheten och den kraftigt ökade osäkerheten kring framtida utveckling utlöser också ett bostadsprisfall på cirka 20 procent. Det blir också deflation och den offentliga skuldsättningen stiger till över 58 procent av BNP i år.

 

Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Börsen
Ännu en uppgångsdag på Stockholmsbörsen
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas
Pandemin
EU föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euroSverige tilldelas cirka 50 miljarder kr
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M förlänger inte korttidspermitteringarna2.500 anställda på väg tillbaka till jobbet
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
DNB: Begränsad uppsida för Electrolux
Krisen
Nytt japanskt stimulanspaketMotsvarar 40 procent av BNP
Aktie
Oscar Properties skjuter på både stämma och årsredovisning
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond