Analyser Bostadsutvecklaren JM:s låga försäljning samtidigt som antalet osålda lägenheter i pågående produktion är rekordhögt, utgör en problematisk kombination.

Det skriver Handelsbanken Capital Markets som en huvudanledning till varför rekommendationen för JM sänks till minska (köp) och riktkursen dras ned till 160 kronor (210), en sänkning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på måndagen.

”Vi förväntar oss att utbudet av färdigställda bostäder toppar under 2019 och att det krävs prissänkningar för att sälja ut lagret av osålda bostäder”, fortsätter banken.

Ett fortsatt överutbud på den svenska bostadsmarknaden förväntas leda till få byggstarter och sålda enheter för JM. Därutöver bedöms en svag vinstutveckling under åren 2018-2020 ”innebära ett svagt investerarsentiment till aktien”.

Samtidigt sänks Bonava till minska (öka) med ny riktkurs om 110 kronor (120) eftersom banken ser en ”betydande risk för besvikelser” inom bolagets svenska verksamhet.

”Den svenska bostadsmarknaden har saktat ner kraftigt och Bonavas försäljning av lägenheter i landet har nått nya bottennivåer. Enligt vår analys är 71 procent av pågående projekt i Sverige hänförlig till den pressade Stockholmsmarknaden. Vi förväntar oss därför betydande prissänkningar för att driva volymerna och att detta sänker rörelsemarginalen under 2019-2020”, skriver Handelsbanken.

Utvecklingen i Bonavas icke-svenska delar bedöms inte helt kunna kompensera för det svagare läget i Sverige. Koncernens vinst per aktie bedöms av Handelsbanken sjunka med 3 procent under 2019 och sedan ligga oförändrad under 2020.

JM har inlett den nya veckan med ett tapp på omkring 3 procent till 157 kronor medan Bonava backat drygt 2 procent till 111 kronor.