Riksbanken Eftersom penningpolitiken inte normaliserats har Riksbanken begränsade möjligheter att stabilisera ekonomin vid nästa lågkonjunktur. Går svensk ekonomi in i en djup och långdragen lågkonjunktur kan detta öppna upp för en mer okonventionell ekonomisk politik där helikopterpengar kan ses som den sista utvägen.

Även om finanspolitiken har större utrymme begränsas den av regelverk och det är hur som helst svår genomföra snabba och effektiva finanspolitiska stimulanser.

Det skriver Anders Bergvall, makroekonom vid Handelsbanken, i ett marknadsbrev.

Han skriver att en mild konjunkturavmattning, vilket också är Handelsbankens huvudscenario, kan mötas och stabiliseras av framför allt en mer expansiv finanspolitik.

”Om det istället blir en kraftig konjunkturnedgång och svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur med snabbt stigande arbetslöshet kan stabiliseringspolitiken, i alla fall inledningsvis, bli mindre resolut än normalt. Sammantaget medför detta att konjunkturnedgången riskerar att bli djupare och mer utdragen. Det kan öppna upp för att det i slutändan blir mer okonventionell ekonomisk politik”, skriver han.

Han påpekar att Riksbanken under denna konjunkturuppgång aldrig har normaliserat penningpolitiken, utan ligger kvar med minusränta och stora innehav av statsobligationer. Detta gör penningpolitikens arsenal begränsad.

Finanspolitiken bör kunna ta ett större ansvar vid nästa nedgång, tack vare den låga statsskulden, men även detta utrymme är begränsat, framför allt av EU:s finanspolitiska ramverk.

”Om dessa regler ska respekteras finns det ett budgetutrymme på drygt 1 procent av BNP för aktiva åtgärder när konjunkturen viker. Mycket talar för att det skulle krävas större stimulanser om finanspolitiken ska ta ett större ansvar”, skriver Anders Bergvall.

Han tillägger att verktygslådan, med effektiva finanspolitiska stimulanser som snabbt kan sättas in vid rätt tidpunkt, dessutom är begränsad.

”Och framför allt en i minoritetsregering krävs det ofta långa förhandlingar och politiska kompromisser, vilket gör det svårt att agera snabbt och få igenom de stabiliseringspolitiska åtgärder som är effektivast”, skriver han.

Det finns därmed en risk för att det begränsade utrymmet för konventionell penning- och finanspolitik leder till att nästa lågkonjunktur bli djupare och mer utdragen än normalt. Detta kan i sin tur kräva mer okonventionella åtgärder för att stimulera efterfrågan och få upp inflationstrycket.

”Helikopterpengar lyfts ofta upp som den sista utvägen när penningpolitikens konventionella metod (förändringar i styrränta) och okonventionell politik (förändringar i balansräkningen) nått vägs ände samtidigt som den finanspolitiska arsenalen är uttömd”, skriver Anders Bergvall.

Helikopterpengar innebär att centralbanken skapar pengar som via staten förs över till hushållen eller andra aktörer i samhället, vilket suddar ut gränsen mellan statens och centralbankens balansräkning.

”Helikopterpengar innebär dock omfattande juridiska och praktiska problem. Så länge statsskulden är låg bör det vara betydligt enklare och mindre riskfyllt att staten på normal väg tar upp ett lån via Riksgälden. Till exempel skulle staten kunna skapa en investerings- eller stabiliseringsfond genom att ta ut ett engångslån via Riksgälden, vilket kanske skulle kunna underlätta möjligheterna för finanspolitiken att bedriva en ‘trovärdig’ stabiliseringspolitik”, skriver Anders Bergvall.

Foto: Allis Nettréus/SvD/tT
Räntor
Landeborn varnar för nedgång – på räntemarknaden
Foto: Shutterstock
Aktier
Här är aktierna att stoppa i byrålådan
Analys
Barclays drar ner vinstestimaten för IcaSer ett antal riskfaktorer framöver
Foto: Pontus Lundahl/TT
Flygsektorn
Uppåt för resesektorn efter flygkonkursenKonkurrenterna rusar på börserna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bank
Morgan Stanley: Swedbank "new top pick""Kan bli trigger för nordiska banksektorn"
Placera
Hernhag: Placeringar i olja kan stabilisera din portfölj
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Tysk oro sänker börsen
Resor
Resejätten Thomas Cook kollapsar – Ving ställer in flygningarTusentals svenskar påverkas
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Oljepriset upp på fortsatt oro för saudiskt oljeutbud
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch några du kan strunta i
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktietips
DI: MTG har goda möjligheter att lyckasRekommenderar köp i aktien
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Asien
Nedåt på kinesiska börser
Aktie
Budpliktsbud i Hembla efter köp av storpost
Placera
Experten: Tänk efter före och gör bättre aktieaffärer
Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte