Aktier Handelsbanken gör en stor ommöblering i portföljen med sina småbolagsfavoriter. Tre aktier som rivstartat börsåret lämnar bland annat plats åt ett par eftersläntrare.

Innan förändringen bestod Handelsbankens så kallade ”Småbolagslista”, bankens favoriter bland de mindre och medelstora bolagen på Stockholmsbörsen, av Elekta, Embracer, Husqvarna, Rejlers, Systemair och Tietoevry. 

Nu utgår trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna, teknikkonsulten Rejlers och ventilationsbolaget Systemair från listan. Samtliga aktier har rusat i början av 2023 med uppgångar på mellan 10 och drygt 20 procent. Stockholmsbörsen har som jämförelse avkastat 4,8 procent sedan årsskiftet.

”Vi gör rekordmånga byten i denna uppdatering av Småbolagslistan. Våra makroekonomer har nyligen höjt prognosen vad gäller räntehöjningar från centralbankerna Riksbanken, Federal Reserve och ECB, vilket kan innebära motvind för aktier”, motiverar Handelsbanken förändringen i en portföljuppdatering som publicerades under morgonen.

Samtidigt har krisen i delar av den amerikanska banksektorn utlöst en stor oro på marknaden och pressat ned ränteförväntningarna, som Privata Affärer rapporterat om på måndagen. 

Ersättarna är fönstertillverkaren Indwido, ventilationsbolagen Nederman och Lindab samt Tobii Dynavox, som utvecklar kommunikationshjälpmedel. 

Inwido och Nederman har halkat efter börsen i år. Nederman har backat 2,7 procent sedan årsskiftet medan Indwido är oförändrad. Lindab och Tobii Dynavox har samtidigt rusat drygt 15 respektive 19 procent. 

”Vi kvarstår som försiktiga till börsen, i synnerhet efter kursrallyt i början av året. Vi tar också hem vinst i en del innehav som gått bra. Den högre värderingsrabatten än vanligt för småbolagsaktier jämfört med storbolagsaktier innebär fortsatt bra utrymme för stock picking”, skriver Handelsbanken vidare i portföljuppdateringen. 

När det gäller Inwido påtalar banken att högre räntor och inflation pressat hushållen och värderingarna i konsumentrelaterade aktier.

”Fönstertillverkaren (Inwido, reds. anm.) är ett kvalitetsbolag och en serieförvärvare med en rekordstark balansräkning. Vi tror att förvärv kommer att kunna kompensera för en lägre efterfrågan”, skriver Handelsbanken och tillägger att värderingen baserat på bolagets försäljning är rekordlåg och skuldsättningen den lägsta sedan 2014. 

En annan nykomling, Tobii Dynavox, levererade sett starkt resultat under fjärde kvartalet, något som ”pekar på ett fortsatt bra momentum” framåt, enligt Handelsbanken. 

Den bästa aktien i portföljen sedan den förra portföljuppdateringen i december har varit Elekta med en uppgång på 36 procent. 

”Vi är fortsatt positiva till hälsovårdssektorn och Elekta får kvarstå på listan”, skriver Handelsbanken.