Active Biotech störtdök

Publicerad 2011-11-02 14:35

Det lundabaserade bioteknikbolaget Active Biotech handelsstoppades på onsdagseftermiddagen. Orsaken är att Teva Pharmaceuticals uppenbarligen helt oplanerat valt att gå ut med information om det gemensamma projektet kring ms-läkemedlet laquinimod.Aktien störtdök när handeln återupptogs.

Helt utan Active Biotechs medverkan går Teva i samband med dagens rapport ut till marknaden med informationen om att bolaget varit i kontakt med det amerikanska läkemedelsverket FDA om att starta ytterligare en studie kring laquinimod.

Med tanke på att licensgivarna är så bakbundna i vad som får och kan kommuniceras i dessa sammanhang är det ett märkligt beteende från licenstagaren, i det här fallet Teva.

Nu kommer ansökan för laquinimod troligen att flyttas en bra bit fram i tiden, hur mycket är beroende av vilken typ av studie som kommer att genomföras. Tidigare hade Teva planerat att skicka en ansökan till FDA i början 2012.

Orsaken att Teva nu vill göra en ytterligare studie är att laquinimod inte visat den effekt i att minska antalet skov som bolagen hoppats på. Däremot har substansen visat bra effekt på såväl hjärnatrofi och handikapputveckling.

Det inte är troligt att Teva lämnar partnerskapet men ett besked om ytterligare en stor studie något som inte lär få ett positivt mottagande på börsen när handeln återupptas.