Han dömer ut Federal Reserve-stimulansFoto: SEB

Han dömer ut Federal Reserve-stimulans

Publicerad 2011-08-04 14:58

Börsens senaste hopp är inte mycket att sätta sin tro till, enligt SEB:s Robert Bergqvist. Han dömer ut QE3, en penningpolitisk åtgärd från Federal Reserve, som kur för USA:s ekonomi.

Wall Street Journal rapporterade på onsdagen att före detta direktörer inom amerikanska centralbanken, Federal Reserve, uppgett att man kan komma att överväga en ny omgång av köp av statspapper. Den penningpolitiska åtgärden kallas QE3 och syftet är att få fart på den amerikanska ekonomin.

Nyheten förbättrade humöret på Asiens börser något, och även på Stockholmsbörsen vid öppning på torsdagen.

Men enligt SEB:s chefekonom Robert Berqvist är det inte mycket att hoppas på.

– I min värld är QE3 ganska verkningslös, säger han.

Genom att köpa statspapper vill amerikanska centralbanken pressa ned räntorna i landet. Detta för att ge hushållen en lättnad att betala räntor och amorteringar, och därmed öka utrymmet för konsumtion, samt att stimulera företagen till investeringar.

Robert Bergqvist konstaterar att USA-räntorna redan är låga, och ifrågasätter hur stor effekt ytterligare räntesänkningar skulle få.

– Företagen kommer inte investera mer på grund av lägre räntor om det råder osäkerhet kring konjunkturen, säger han.

Sannolikheten för QE3 har troligen ökat i och med överenskommelsen om skuldtak och skuldsanering i USA. Nedskärningar på totalt 2 500 miljarder dollar begränsar amerikanska statens möjligheter till expansiv finanspolitik. Det sätter press på Federal Reserve att bedriva penningpolitik för att få igång ekonomin.

Tidigare har två etapper av åtgärden sjösatts, QE1 under 2008 och QE2 förra året.

Robert Bergqvist pekar på två faktorer som avgör om det blir någon ny stimulans från amerikanska centralbanken.

– Blir det förväntningar om deflation, det vill säga fallande priser, kommer Fed att agera. Uppstår möjligheter att bedriva finanspolitik istället, kommer man inte att agera, säger han.

Enligt honom är expansiv finanspolitik effektivare för att få ekonomin på rätt köl. Robert Berqvist menar att det kan finnas acceptans för nya lån kortsiktigt, till stimulanspaket, om det går att visa att landet är på väg att ordna upp statsfinanserna i det längre perspektivet.

Men han tillägger:

– Finans- och penningpolitik räcker inte för att lösa strukturella problem. Istället är tidsfaktorn avgörande. Man måste låta tiden verka.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER