Det är i bankens senaste upplaga av marknadsbrevet ”Ögat” som Hammer skriver att det är tydligt att kronan tappar i orostider. I dag kostar en dollar hela 10,13 kr medan euron kostar 10,56 kr.
”På kort sikt kommer kronan att ha svårt att dra fördelar av positiva styrräntor då världsekonomin bromsar in och euroområdet förblir sårbart. Effekterna av kriget i Ukraina kommer att medföra ytterligare en tid av förhöjd geopolitisk risk och en europaekonomi som är mer sårbar vs övriga världen”, skriver Hammer.
På lite längre sikt finns dock hopp om en kronförstärkning.
”Närmaste året kommer Riksbanken att höja i snabbare takt än vad ECB lyckas leverera och därmed får kronan en räntefördel vs euron vilket är en grundbult för en starkare SEK. Tidigare strukturella utflöden ur kronan och Sverige som var kopplade till negativa styrräntor och QE-program (d v s Riksbankens obligationsköp) klingar nu av, framförallt bör utflödena ur svensk obligationsmarknad upphöra”, skriver Hammer.
Han tror också att svenska institutionella investerare som de senaste åren minskat exponeringen mot hemmamarknaden kommer att vända tillbaka till den svenska marknaden vilket kan bidra till en starkare krona.
”Successivt tror vi alltså att den negativa miljön som kronan handlats i under de senaste 5–7 åren vänds till ett mindre plus istället. Vi fortsätter också att upprepa vår tro att ett förändrat investeringsmandat för en av AP-fonderna eventuellt leder till mycket stora positiva kronflöden 2023 men beslutet, som ska tas av Riksdagen, är inte fattat ännu”, skriver Hammer.
Han menar dessutom att svenska fundamenta relativt euroområdet (BNP-tillväxt och offentlig skuld) är mycket starkare.
”Det talar för att den undervärderade kronan kommer tillbaka ner och under 10 vs euron i början av 2023”, skriver Carl Hammer.
Bild: SEB:s valutaprognoser
Källa: SEB