Privatekonomi Gör som jag. Sätt dig ett par gånger om året och se över din privatekonomi. Det lönar sig alltid! Här är områdena som jag synar i sömmarna.

Aktierna

Rensa bort ogräset i din aktieportfölj och satsa på de aktier som växer bra. Ett annat tips är att ta rygg på PA-portföljen. När detta skrivs har den gått upp med hela 14 procent i år. Vår portfölj drar därmed ifrån börsen igen.

Bolånen

Räntorna på bolånen har bottnat. Med alla nya pigga bolåneaktörer finns det nu goda chanser att låna billigare än tidigare. Du som vill sova extra gott om natten och vill veta räntan de närmaste åren kan också överväga att binda lån. När du ändå höststädar är det bra att kolla hur det gick med lånerabatten som din bankman gav dig senast. Så att den inte successivt plockats bort.

Fonderna

Hur ser ditt fondsparande ut? USA-fonder, globalfonder, läkemedelsfonder och teknikfonder är hetast. Ett bra tips är att välja Privata Affärers portföljer eller några av våra utvalda fondfavoriter. Tänk på att räntefonder inte är något att hurra över i dagens låga ränteläge. Allt fler aktörer har aktivt börjat konkurrera med prisvapnet. Nyligen lanserade Avanza en globalfond med mycket låga 0,10 procent i årlig avgift. Första veckan lockade den kunderna att sätta in över 700 miljoner. Helt klart finns det ett uppdämt behov av lågprisprodukter inom fondsparandet.

Tjänstepensionen

Den 1 oktober går startskottet för en ny avgiftspress på fondtorget Collectum, där de flesta av landets privatanställda tjänstemän har sin tjänstepension. Upphandlingen leder till stora avgiftssänkningar i både fonder och traditionell försäkring. Fonderna som nu är valbara i ITP kostar i snitt bara 0,3 procent i årlig avgift. Agera! Har du efterlevandeskydd? Fundera i sådana fall på om det fortfarande behövs, eftersom det gör pensionen lägre.

Premiepensionen

Nu är det snart nya tider på PPM-torget. Se om någon av dina favoritfonder är i farozonen och om du är nöjd med dina fondval. Är du lite osäker så väljer du Privata Affärers egen PPM-portfölj eller soffliggarnas AP7 Såfa. Kom ihåg att du kan flytta över premiepensionen till din partner. Om ni har stora löneskillnader kan det ge en högre sammanlagd nettopension. Överföringen ska vara gjord senast den 31 januari det år som överföringen gäller.

Försäkringarna

Glöm inte att göra en översyn av familjens försäkringsskydd. Det är smart att med jämna mellanrum byta bolag och spela ut dem mot varandra. Själv flyttade jag tidigare min bilförsäkring mellan två bolag varje år och sparade en bra slant. Du som inte är aktiv riskerar att betala för höga premier.

Elavtalet

Räkna med att elen blir dyr i vinter. Så se till att välja rätt bolag. Du ska aldrig ha ett tillsvidareavtal (numera så kallat anvisningsavtal). Trots att det är jättedyrt envisas hundratusentals svenskar, 13 procent av alla, med att ha ett sådant avtal, som i snitt är 30 procent dyrare. Välj i stället ett elbolag som ligger bra till hos jämförelsesajter.

Bufferten

Två månadslöner tycker jag är ett bra riktmärke när det gäller sparpengar. Du ska definitivt städa ut storbankernas nollräntekonton och i stället välja sparkonto hos någon nischbank eller kreditmarknadsbolag med insättningsgaranti. Du kan i dag få 0,85 procent utan bindningstid. Jag har valt att lägga sparpengar hos Collector Bank. Här får du 0,75 procent i rörlig ränta, vilket blir 3 500 kr per år om du sparar 500 000 kr.

Här nedanför kan du jämföra sparkonton, boräntor, pensionssparande, försäkringar och elpris.

Lycka till!

Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer

Spara
Sparränteöversikt Jämför alla sparräntor på en och samma sida.
Jämför sparkonton Jämför alla räntor och villkor för marknadens alla sparkonton.
Pensionssparande Individuell översikt över ditt pensionsparande. Kolla om dina avgifter är för höga och om du bör/kan flytta ditt kapital.
Lån / krediter
Boränteöversikt Jämför alla snitt- och listräntor på en och samma sida.
Blancolån / privatlån Jämför villkor och räntor för privatlån/blancolån.
Blancolån / privatlån Ansök om privatlån – låt bankerna bjuda under varandra.
Billån Jämför villkor och räntor för billån.
Kreditkort
Kreditkort Jämför priser och villkor för kreditkort.
El
Elpris Jämför elpriser och byt elleverantör.
Försäkra
Bilförsäkringar Individuell jämförelse utifrån dina uppgifter.
Villaförsäkringar Individuell jämförelse utifrån dina uppgifter.
Hemförsäkringar Individuell jämförelse utifrån dina uppgifter.
Fritidshusförsäkringar Individuell jämförelse utifrån dina uppgifter.