Årets Fond Fjolåret bjöd på fantastisk avkastning för fondspararna. Men det räcker inte med att enbart leverera hög avkastning för att prisas i Årets Fond, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Fondspararna kan blicka tillbaka på ett rekordår med lysande avkastning. Fastighets-, energi- och småbolagsfonder samt fonder med fokus på nya tillväxtmarknader gick starkt.

Bland de stora ekonomierna fortsatte USA att utklassa resten av världen. Därefter följde Europa.

På tillväxtmarknaderna var utvecklingen blandad med betydande regionala skillnader. I topp placerade sig Ryssland och Indien, samtidigt som Kina och Brasilien föll.

På sektornivå var det två sektorer som stack ut på den globala aktiemarknaden. Olja och gas noterade en uppgång på nära 50 procent, följt av IT-sektorn.

Ja, det var en fröjd för oss i Årets Fond-juryn att välja och vraka bland fonder som glatt våra läsare under fondåret 2021.

Men ett år med riktigt hög avkastning är inte tillräckligt för att utses till Årets Fond.

Det finns mycket mer kunskap och initierade resonemang bakom besluten.

Årets Fond är en pågående process som vi planerar och tänker på under hela året.

I december sätter sig sedan juryn med stora kalkylblad och diskuterar igenom våra kandidater. Jag förvånas ofta över att vi nästan alltid är så samstämmiga och årets möte gick faktiskt rekordsnabbt.

När du tittar på de nominerade fonderna ser du att det inte alltid är den fond som har gått bäst i absoluta tal under året som vinner.

Men om vi endast valde den som toppar resultatlistan skulle vi inte behöva någon jury. Vi tittar betydligt djupare och analyserar mer än så.

Privata Affärer och juryn värdesätter uthållighet, jämn kvalitet och låg risk. Hellre en stabil förvaltare som slår index hela tiden, än en som haft några tursamma månader och därför krossar konkurrenterna ett enstaka år.

Vissa fonder med hög avkastning blir inte ens aktuella i juryns diskussioner, eftersom de nyligen bytt förvaltare eller att det är svårt för privatpersoner att investera i fonden.

I år finns det som vanligt en del bekanta fonder på vinnarplats, men även ett antal spännande nykomlingar.

Mitt råd är att du inte bara ska titta på vinnarna. Gemensamt för samtliga nominerade fonder är att de alla håller yppersta klass.

År 2022 har inletts minst sagt stökigt. Med många oroshärdar.

Men förhoppningsvis kan vi ändå se fram mot ännu ett intressant fondår.

Lycka till med dina placeringar!