Krönika Kom till utsatt tid och stäng av mobilen. Det är en grundregel som ökar förtroendet och respekten. På arbetsplatsen. På skolan. Och på bankkontoret. Därför blev jag mycket förvånad när jag läste kommentarerna från ett par av våra läsare som testat private banking.

Att en private banker kommer tio minuter för sent till ett kundmöte, eller börjar prata i telefon med sin dotter under mötet, är upprörande.

Det inger allt annat än förtroende. Är de lika dåliga på att förvalta dina miljoner som de är på att hålla tiderna och följa allmänt hyfs?

Vår granskning av private banking är också en av Privata Affärers viktigaste undersökningar överhuvudtaget.

Private banking är en storindustri som förvaltar minst 2 500 miljarder kr. Det är nästan 2,5 gånger utgifterna i statsbudgeten nästa år. Men verksamheten är ack så journalistiskt underbevakad i förhållande till statsbudgeten.

I textarkivet Retriever som innehåller artiklar från nästan alla dagstidningar och många magasin, bland annat Privata Affärer, har statsbudgeten nämnts i 1 583 artiklar i år. Siffran för private banking är 406.

Det säger en del. Och det säger också varför vår granskning är viktig.

Det är fjärde gången vi granskar hur bankerna tar hand om sina mest förmögna kunder. Vi gjorde det 2012, 2014, 2016 och i år.

Grunden i undersökningen är en grupp av våra läsare som agerat granskare. Den här gången skickade vi ut 23 stycken som gjorde sammanlagt 144 bankbesök. I Malmö, Göteborg och Stockholm.

Vi kallar dem ”mystery shoppers” eller wallraffare. Wallraffare efter den kände tyske journalisten Günther Wallraff. Han som gjorde ett världsscoop genom att ta lågstatusjobb i Tyskland maskerad till turkisk gästarbetare. Rasismen och utsattheten kan inte skildras mycket brutalare än så.

Samtidigt som våra wallraffare agerat potentiella kunder har de fört noggranna anteckningar, samlat in material och utifrån det svarat på ett rejält frågebatteri.

Det ligger till grunden för betygen i de fem olika kategorier som vi tittat närmare på.

I år är det Danske Bank som drar längsta strået. Inte oväntat eftersom de haft topplaceringar i de föregående granskningarna och hela tiden presterar på toppnivå.

Helt oväntat var det däremot att vinnaren 2016, Handelsbanken, kraschat och ramlar ner till sista plats. Ett osannolikt ras. Stora statusbanken med huvudkontoret vid Kungsträdgården. Ungefär som om Malmö FF eller AIK åker ur allsvenskan nästa säsong.

Kanske ligger det något i Mats Olssons analys. Han är mannen bakom samtliga våra granskningar av private banking.

Mats säger att Handelsbankens strukturomvandling med en halvering av antalet kontor har spillt över på kvaliteten på private banking.

Fotnot: Läs om våra stora private banking-undersökningen i Privata Affärer nummer 12.