Aktier. Gift dig aldrig med aktier som backar. Ta i stället rygg på vår PA-portfölj som du hittar i våra tidningar. En sak ska du veta. Under nio av tio år går PA-portföljen bättre än börsen.
Bolån. Många överskattar sin relation till banken. Och stannar troget år efter år. Men gör inte det. Ofta är det värt att byta bank lite då och då. Genom att pruta på bolåneräntan kan du spara sköna tusenlappar varje månad. Nyligen skilde det 0,5 procentenheter mellan den högsta och lägsta snitträntan för rörliga bolån. Så börja nu hösten med att kontakta flera banker, bete dig som på marknaden i Istanbul – och pruta ogenerat! På vår sajt kan du hitta aktuella snitträntor för bankerna.
Elavtal. Du ska aldrig ha ett tillsvidareavtal. Trots att det är tokdyrt envisas flera hundra tusen svenskar ändå att ha ett sådant dåligt avtal. Välj i stället ett elbolag som ligger i topp hos jämförelssajterna. På privataaffarer.se/elpris kan du få hjälp att byta elavtal.
Fonder. Pandemins entré blev en chock för fondspararna. På en månad rasade Stockholmsbörsen med hela 35 procent. Ett halvår senare kan vi konstatera att de sparare som klarade sig sämst var de som sålde i panik. Bäst gick det för dem som köpte när det såg riktigt illa ut. Tajmning är så gott som omöjligt, men det klassiska rådet att fortsätta månadsspara höll även denna gång.
När du nu höststädar din fondportfölj är det bra att tänka på några saker.
1 Se till att du har en kassa och fortsätt att sprida ut dina köp för att på så sätt minska risken.
2 När du säljer av – gör även det successivt. Att månadssälja är lika klokt som att månadsspara.
3 Investera både på hemmaplan och i andra länder – och se till att du inte blir alltför beroende av en enda bransch eller en valuta.
Hittills i år har teknikfonder, ny energi- och småbolagsfonder lett uppgången, medan Latinamerika, oljefonder och fastigheter upplever en svår tid.
Världens största investerare riktar nu blicken mot Europa och breda tillväxtmarknadsfonder.
Försäkringar. Glöm inte att göra en översyn av familjens försäkringsskydd. Det är smart att med jämna mellanrum byta bolag. Spela ut bolagen mot varandra. Själv flyttade jag tidigare årligen min bilförsäkring mellan två bolag och sparade därmed en bra slant. Du som är inaktiv riskerar definitivt att få betala för höga premier.
Pension. Här finns det alltid saker att ta ställning till. Har du exempelvis efterlevandeskydd i din tjänstepension, trots att barnen blivit stora? Då kan det vara smart att ta bort skyddet, eftersom det ger mer i pension.
Är du osäker på hur du ska placera din premiepension? Då tycker jag du ska välja Privata Affärers PPM-portfölj eller soffliggarnas AP 7 Såfa.
Tänk också på att det går att flytta över pension till sin partner. Om ni har stora löneskillnader kan det ge en högre sammanlagd nettopension. Du behöver anmäla överföring av premiepensionsrätt till Pensionsmyndigheten senast den 30 april det år överföringen ska börja gälla.
Sparränta. Det är klokt att se över sina sparräntor. Undersök var du kan få bäst sparränta med insättningsgaranti. Även om det i dessa tider inte blir så mycket pengar är det alltid betydligt smartare än att låta sig bli nollad av storbankerna. Här hittar du bästa sparalternativen: www.privataaffarer.se/jamfor.
För övrigt kommer högräntekonton utan insättningsgaranti att förbjudas vid årsskiftet. Man gör dock undantag för ekonomiska föreningar, som HSB och OK.
Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se