Krönika Riktigt slöa eller så har de tillräckligt med pengar för att inte ens behöva bry sig om sin privatekonomi. Inte vet jag. Men något är fel när svenska folket har drygt 1 100 miljarder kr på sparkonton utan ränta, konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Och du som låter pengarna ligga kvar där i väntan på bättre tider lär få vänta. De låga räntorna ser ut att vara här för att stanna ett bra tag framöver.

Att Riksbanken flyttar fram prognosen för nästa räntehöjning är en välkommen present för alla med stora bolån. Men andra sidan av myntet är att storbankernas sparkonton fortsätter att ge noll i ränta.

Samtidigt visar Statistiska centralbyråns senaste siffror att svenskarna har ofattbara 1 800 miljarder i kontosparande. De fyra storbankerna, SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank, står för 62 procent av marknaden på konton som inte ger någon ränta.

Det betyder alltså att så mycket som 1 100 miljarder kr kan vara placerade på nollräntekonton. Sug på den karamellen ett tag. Med en inflation på 1,8 procent innebär det i praktiken att sparpengarna på storbankernas konton varje år minskar i värde.

Själv har jag valt att placera en del av sparpengarna hos några av uppstickarbankerna. De ger både en hygglig ränta och självklart även säkerhet i form av insättningsgaranti.

Till saken hör också att det är hur enkelt som helst att öppna ett sparkonto. Tar endast några minuter.

Det är också urenkelt att snabbt få grepp om var pengarna för tillfället växer snabbast. Klicka bara dig in på www.privataaffarer.se/jamfor. Här hittar du allt du behöver för att göra ett bra val.

När jag i samband med att jag skrev den här artikeln besökte vår sajt och tittade på ränteläget, gav det följande resultat:

Runt 1 procent utan uttagsrestriktioner och bindningstid. Det är den högsta sparräntan du kan få just nu. Men om du är villig att avvara dina pengar under en längre period får du förstås högre ränta.

Om du till exempel har 50 000 kr som du vill kunna ha snabb tillgång till får du högst ränta hos Nordax, PRA Spar och Qliro som alla ger 0,95 procent. Därefter hittar vi Instabank, Seven Day och Avida Finans på 0,90 procent och Svea Ekonomi på 0,85 procent.

Men om du binder ditt kapital kan du få högre ränta än så. Redan vid tre månaders bindningstid kan du få 1,05 procent hos Bluestep. Den högsta sexmånadersräntan finns också hos Bluestep (1,15 procent).

Vid en bindningstid på ett år ligger den högsta räntan på 1,35 procent, också där hos Bluestep. Tätt följt av Hoist och Qliro på 1,25 procent.

Hoist står för den högsta tvåårsräntan (1,75 procent) medan Collector Bank och Bluestep delar andraplatsen med 1,50 procent.

Hoist toppar även listan över treårsräntor (2,0 procent) och faktum är att det tillsammans med Marginalen är den högsta räntan som erbjuds på marknaden just nu. När det gäller Marginalen krävs dock att du binder räntan i hela fem år, vilket gör att Hoists erbjudande förstås är mer lockande.

Det finns också sparkonton som är bundna under en viss tidsperiod, men där räntan är rörlig. Ett sådant exempel är Svea Ekonomi som erbjuder 1,15 procent i rörlig ränta, men det förutsätter att du låter pengarna vara kvar på kontot i ett år. Under den tiden kan räntan både stiga och sjunka.

Väljer du trots bättre vetande ändå att ligga kvar utan sparränta hos någon av storbankerna, då finns dock ytterligare ett alternativ. Det är att du tar och förhandlar med din bank och kräver sparränta.

Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

Annons: Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.

Fonder
Här är proffsens favoritfonder inom 43 kategorier
Aktie
Garo lyfter efter samarbetsavtal med OKQ8
Analyser
Köprekarna som lyfter aktierna
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är datumen du måste ha koll på
Börsen
Småsur inledning på börsveckan
Aktietips
Tre heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Aktietips
DI: Stor tillväxtpotential i Better CollectiveTidningen rekommenderar köp
Asien
Framsteg i handelskriget lyfter Asien
Handelskriget
Trump: Överenskommelse i handelskriget
Brexit
EU: Mycket återstår i brexitsamtalenNordirländska tullfrågan fortfarande olöst
Aktiechatt
Hernhag: Tio trygga utdelningsaktier
Sektor
Stålaktier glödheta på europeiska börserHandelsoptimism bakom rallyt
Aktietips
Carnegie: Köp byggunderleverantören
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: För höga förväntningar på Tele2Sänker till sälj
Foto: istockphoto
Aktier
Pictet: Stärker kassan och minskar i aktievikt”Europa kanske enda ljuspunkten”
11/10
Trading Direkt jämför amerikanska bankaktier
Bolån
Skandia sänker kalkylräntan på bolån
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Konjunkturnedgången sänker elpriset
Analys
Analys: Citi ser 75 procents risk att aktien blir värdelös
Spara
Regeringens förslag om flytträtt raserat
Foto: istockphoto
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter just nu
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Analys
Pareto: Potential i Metso efter kursnedgång
Analys
Pareto slopar köprekOro för tillväxtutsikter
Fonder
Spararna flydde från aktiefonder
Analys
Pareto sätter säljrek på EpirocSpår sjunkande orderingång
Analys
Pareto: Köpläge i Electrolux