Krönika Riktigt slöa eller så har de tillräckligt med pengar för att inte ens behöva bry sig om sin privatekonomi. Inte vet jag. Men något är fel när svenska folket har drygt 1 100 miljarder kr på sparkonton utan ränta, konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Och du som låter pengarna ligga kvar där i väntan på bättre tider lär få vänta. De låga räntorna ser ut att vara här för att stanna ett bra tag framöver.

Att Riksbanken flyttar fram prognosen för nästa räntehöjning är en välkommen present för alla med stora bolån. Men andra sidan av myntet är att storbankernas sparkonton fortsätter att ge noll i ränta.

Samtidigt visar Statistiska centralbyråns senaste siffror att svenskarna har ofattbara 1 800 miljarder i kontosparande. De fyra storbankerna, SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank, står för 62 procent av marknaden på konton som inte ger någon ränta.

Det betyder alltså att så mycket som 1 100 miljarder kr kan vara placerade på nollräntekonton. Sug på den karamellen ett tag. Med en inflation på 1,8 procent innebär det i praktiken att sparpengarna på storbankernas konton varje år minskar i värde.

Själv har jag valt att placera en del av sparpengarna hos några av uppstickarbankerna. De ger både en hygglig ränta och självklart även säkerhet i form av insättningsgaranti.

Till saken hör också att det är hur enkelt som helst att öppna ett sparkonto. Tar endast några minuter.

Det är också urenkelt att snabbt få grepp om var pengarna för tillfället växer snabbast. Klicka bara dig in på www.privataaffarer.se/jamfor. Här hittar du allt du behöver för att göra ett bra val.

När jag i samband med att jag skrev den här artikeln besökte vår sajt och tittade på ränteläget, gav det följande resultat:

Runt 1 procent utan uttagsrestriktioner och bindningstid. Det är den högsta sparräntan du kan få just nu. Men om du är villig att avvara dina pengar under en längre period får du förstås högre ränta.

Om du till exempel har 50 000 kr som du vill kunna ha snabb tillgång till får du högst ränta hos Nordax, PRA Spar och Qliro som alla ger 0,95 procent. Därefter hittar vi Instabank, Seven Day och Avida Finans på 0,90 procent och Svea Ekonomi på 0,85 procent.

Men om du binder ditt kapital kan du få högre ränta än så. Redan vid tre månaders bindningstid kan du få 1,05 procent hos Bluestep. Den högsta sexmånadersräntan finns också hos Bluestep (1,15 procent).

Vid en bindningstid på ett år ligger den högsta räntan på 1,35 procent, också där hos Bluestep. Tätt följt av Hoist och Qliro på 1,25 procent.

Hoist står för den högsta tvåårsräntan (1,75 procent) medan Collector Bank och Bluestep delar andraplatsen med 1,50 procent.

Hoist toppar även listan över treårsräntor (2,0 procent) och faktum är att det tillsammans med Marginalen är den högsta räntan som erbjuds på marknaden just nu. När det gäller Marginalen krävs dock att du binder räntan i hela fem år, vilket gör att Hoists erbjudande förstås är mer lockande.

Det finns också sparkonton som är bundna under en viss tidsperiod, men där räntan är rörlig. Ett sådant exempel är Svea Ekonomi som erbjuder 1,15 procent i rörlig ränta, men det förutsätter att du låter pengarna vara kvar på kontot i ett år. Under den tiden kan räntan både stiga och sjunka.

Väljer du trots bättre vetande ändå att ligga kvar utan sparränta hos någon av storbankerna, då finns dock ytterligare ett alternativ. Det är att du tar och förhandlar med din bank och kräver sparränta.

Av: Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

Annons: Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.

Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Rapport
Epiroc över förväntan
Rapport
Rörelseresultatet bättre än väntat för Trelleborg
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Urstarkt resultat för VolvoMen orderingången minskar
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Rapportbolag fortsätter tynga börsen
Foto: Björn Larsson/TT
Rapport
Starkt resultat av Swedish Match
Aktie
Eco Wave Power sjunker 32 procent i handelspremiären
Rapport
Nordeas resultat under förväntanVd missnöjd med utvecklingen
Rapport
Electrolux slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning sjunker
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Ökad vinst för Intrum
Rapport
Essitys resultat strax under förväntan
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier