Bristen på halvledare kan ställa till det för verkstadsbolagen.

Rapporterna Börsbolagen förväntas leverera stigande vinster när rapporterna börjar trilla in de kommande veckorna och högt uppskruvade förväntningar ökar risken för kursbesvikelser. Men även bristen på halvledare är i fokus – något som framför allt kan ställa till det för verkstadsbolagen. Privata Affärer har sammanställt tre analytikers uppfattningar om den kommande rapportperioden. 

Först ut är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som tror på ett generellt starkt kvartal, men höjer en liten varningsflagga:

– Komponentbristen. Den skulle kunna ställa till det. Annars tror jag att vi fortsatt kommer att få se att bolagen är duktiga på att hålla i kostnaderna, vilket man varit under hela pandemiåret och det gynnar marginalerna. Samtidigt vill man gärna se att återhämtningen visar sig i försäljning och orderingång, även om man ska ha i åtanke att Sverige och Europa halkat efter betänkligt vad gäller vaccineringarna, säger hon.

– Därmed har normaliseringen av samhället flyttats fram, och det har betydelse för vad bolagen har kunnat prestera under första kvartalet. Därför blir återigen, som alltid, de framåtblickande posterna viktiga, som orderingång men också vd-ord, säger Frida Bratt.

Hur ser du på rapportperioden allmänt just den här gången?

– Stockholmsbörsen har gått otroligt bra i år, vilket beror på att rotationen mot bank och cykliskt har spelat Stockholmsbörsen i händerna. Vi talar om två genomsnittliga årsavkastningar sedan årsskiftet. Rapporterna blir som alltid intressanta, men kanske särskilt mot bakgrund av just detta.

Kan bolagen svara upp mot de höga värderingarna?

– Den senaste rapportperioden har vi sett uppgångar inför rapporterna och sedan ganska måttliga eller rentav negativa kursreaktioner på själva rapportdagen. Mot bakgrund av de kraftiga uppgångarna är det inte helt orimligt att mönstret upprepas för många rapporterande bolag, säger Frida Bratt.

Särskilt intressant sektor just nu är verkstad, anser hon, som påverkas i flera led av halvledarbristen.

– Volvo förutsåg inte problemens omfattning, och man kan ställa sig frågan hur de inte kunde göra det när andra kunde det. Men den övergripande frågan man gärna önskar svar på är hur länge de drabbade bolagen ser att bristen får effekt. Ligger flaskhalsar och brister kvar och påverkar negativt även i kommande kvartal och hur länge? Här blir vd-orden intressanta, säger Frida Bratt.

”Vinsttillväxt på 20 procent”

Enligt Infront kommer kvartalsrapporterna att visa på en vinsttillväxt på 20 procent jämfört med första kvartalet 2020 och bilden ser likadan ut i USA. Samtidigt kommer ny inflationsstatistik från USA, Tyskland och Euroområdet, uppger Maria Landeborn, senior strateg & sparekonom på Danske Bank.

– Både orderingång och vinster väntas lyfta, men komponentbrist och flaskhalsar i produktion och leveranser kan sätta vissa käppar i hjulen, säger hon, och konstaterar att vinsterna väntas stiga även i USA, med lika mycket.

– Störst vinstlyft jämfört med första kvartalet ifjol väntas inom den amerikanska sällanköps- och finanssektorn, men först ut med sina siffror är som vanligt ett antal amerikanska storbanker, säger Maria Landeborn.

– Stigande kostnader för företagen lär förr eller senare föras över till konsumenterna, vilket talar för att även konsumentpriserna kommer att klättra uppåt framöver. Med tanke på hur stort fokus marknaden för tillfället har på räntor och penningpolitik, kan inflationssiffror som kraftigt avviker från förväntningarna påverka börsen mer än vanligt, säger hon.

”Uppskruvade förväntningar”

Karl Hedberg, Carnegie Private Bankings aktiechef, skriver på bankens hemsida att ”förväntningarna inför rapportsäsongen har skruvats upp, vilket har ökat risken för kursbesvikelser”.

”Som helhet tror jag inte rapportperioden kommer stjälpa den nuvarande positiva börstrenden. Risken finns dock att vi får se fler bolag likt Volvo som har haft problem med komponentbrist och därmed riskerar leverera ett lägre kvartalsresultat. Fokus i rapportperioden kommer utan tvekan vara på just komponentbrist, eventuell press på marginaler och hur utsikterna för dessa problem ser ut i kommande kvartal. Marknaden bör ha överseende med tillfälliga problem i första kvartalet men om man flaggar för problem som hänger med ytterligare ett par kvartal tror jag däremot att det kan resultera i kursbesvikelser”, skriver Karl Hedberg.

Han tror att det är många bolag som har haft problem med stigande kostnader och komponentbrist, vilket skulle antyda ”en lugnare vinsttillväxt under det första kvartalet”.

Det kan leda till en långvarig effekt, så att den påverkar även det andra kvartalet.

”Det tror jag dock inte är ett problem för aktiemarknaden att se förbi men det kan begränsa möjligheterna till en lika stark kursutveckling under avslutningen av året”, skriver han.

Utrymmet för besvikelser är dock inte särskilt stort.

”Givet det starka börssentimentet så tror jag dock investerare har överseende med vissa resultatmissar om de är begränsade till ett enskilt kvartal. Skulle det däremot finnas en osäkerhet om problemen finns kvar i kommande kvartal tror jag det kommer tynga aktiekurserna under våren”, skriver Karl Hedberg.

Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Boozt höjer helårsprognosernaUtveckling över förväntan
Aktie
Redarfamiljen dumpar Embracer-aktier
Experttelefonen
Klockan 10: Prata privatekonomi med årets branschjournalist
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Åt olika håll även vid stängningen
Börsen
Evolution och Getinge visade styrka på positiv börs
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt
Analys
Carnegie: Ny köprek till bilsäkerhetsbolaget
Investera
Batljan köper banker och Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck har sålt hela innehavet i Millicom
Placera
BLI: Redo för kraftig acceleration"Till nya rekordhöjder"
Sektor
Deutsche Bank höjer riktkurser för nordiska storbanker
Aktie
Flera analytiker spår marginalförbättringar för Getinge
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Kryptovalutor
Kryptovaluta-vd: Risk att politiker snart slår till mot bitcoin
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter