Håll ögonen på aktieduo

Publicerad 2011-12-13 14:15

I senaste numret lyfter Placeringsguidens Jan Axelsson fram två bolag att hålla koll på framöver.

IAR Systems är en ledande leverantör av mjukvara för programmering av chip i inbyggda system. Företagets mjukvara används av omkring 14 000 företag i branscher som industriautomation, medicinteknik och konsumentelektronik.

I tredje kvartalet steg resultatet med 60 procent och marginalen blev 14,7 procent. Fortsätter den utvecklingen är p/e-talet cirka 10. En indikation om att bolaget går bra kom nyligen då företagets styrelseordförande köpte 50 000 aktier.

Industriella IT-konsulten Prevas hade tidigare i år en mycket stark kursutveckling. Hela uppgången har dock tappats sedan i somras, vilket inte känns rättvist. Tillväxten har i år ökat för varje kvartal och var i tredje kvartalet 23 procent. Samtidigt har rörelseresultatet ökat kraftigt – till 35 miljoner kr under årets första nio månader, jämfört med 8 miljoner kr i fjol.

Ledningen har gjort ett förvärv i Norge som väntas bidra positivt till vinsten nästa år. Kort efter starten av ett dotterbolag i Tyskland har det också fått sin första order. Värderingen med ett p/e-tal kring eller under 8 bör vara bland de lägsta i sektorn.


Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin