Rapporterna Swedbank är först ut av storbankerna att rapportera. Men tisdagen bjuder också på rapporter från storbolag som SSAB, Autoliv och Atlas Copco.

Swedbank 0700: Minskad vinst i korten

Swedbank väntas presentera ett rörelseresultat på 5 279 miljoner kronor för räkenskapsårets fjärde kvartal enligt en sammanställning av tolv analytikers prognoser som Infront gjort. Det kan jämföras med 5 882 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan.

Av de analytiker som deltagit i Infronts sammanställning har en rekommendationen köp eller öka för aktien, medan sju har behåll eller avvakta och två sälj eller minska. Två analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

SSAB 0730: Framtidsutsikter i fokus

Ståltillverkaren SSAB står inför en dyster kvartalsrapport, där svaga marknader samverkar med en strejk i Finland samt med höga kostnader för underhåll och omstrukturering.

”Alla ögon kommer därför att vara på utsikterna”, skriver Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering.

Kvartalet väntas tyngas av guidade underhållskostnader om cirka 835 miljoner kronor, medan den finländska strejken enligt bolaget har kostat 250 miljoner och en omstrukturering av stålgrossisten Tibnor tros gå på 50 miljoner kronor, uppger mäklarfirman.

Även SEB ser en svag rapport framför sig:

”Det fjärde kvartalets resultat kommer att bli det svagaste på många år”, skriver banken.

SSAB spådde i samband med niomånadersrapporten att efterfrågan på grovplåt i Nordamerika skulle vara ”relativt stabil” i det fjärde kvartalet och att den underliggande efterfrågan i Europa skulle bli svagare, i synnerhet mot slutet av året.

Branschorganisationen Jernkontoret rapporterade på onsdagen mycket riktigt att december var en svag månad för de elva svenska producenter som följs, med en minskning av produktionen på över 6 procent jämfört med fjolåret.

Ett flertal analytiker har dock höjt sina rekommendationer och/eller riktkurser för SSAB den senaste tiden. Förklaringen är att kostnaderna kan betraktas som av tillfällig karaktär och att tecken på en kommande marknadsförbättring synts. Vad analytikerna nu är spända på är vd Martin Lindqvists syn på kommande månader.

”Vi tror att ledningens prisutsikter ska vara upp för (affärsområdet) Americas och hyggligt stabila för Europe och Special Steels, medan guidningen för råmaterialkostnader bör peka klart nedåt”, skriver Nordea inför rapporten.

Kepler Cheuvreux konstaterar att priserna på insatsvaran järnpellets mer än halverats från toppen under det första halvåret 2019.

”Detta, i kombination med högre plåtpriser i USA, bör ge stöd till utsikterna för det första kvartalet”, resonerar analytikern.

Enligt Infronts sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat ebitda-resultat om 222 miljoner kronor, ned från 1.970 miljoner för ett år sedan. För Affärsområdet Europe väntas ebitda-resultatet landa på -229 miljoner kronor och för Americas på 128 miljoner.

Rapporten väntas tisdagen den 28 januari klockan 7.30. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.

Atlas Copco 1200: Ökad vinst spås

Atlas Copco släpper sin delårsrapport för det fjärde kvartalet vid lunchtid på tisdag. Då är det återigen upp till bevis för ett verkstadsbolag och en aktie som har gått mycket starkt det senaste året.

Deutsche Bank anser visserligen att Atlas Copcos höga kvalitet och exponering mot halvledarsektorn motiverar en premie, men frågan är hur stor premie, resonerar banken som har rekommendationen sälj.

RBC Capital Markets är inne på ett liknande spår. Atlas Copco har hög kvalitet och höga marginaler, men premien mot sektorn bör inte överstiga 20-25 procent, enligt banken.

Atlas Copco väntas redovisa ett justerat rörelseresultat på 6,0 miljarder kronor, enligt ett genomsnitt av 16 analytikers estimat som Infront har sammanställt. Det skulle innebära en vinstökning med 9 procent från motsvarande kvartal året innan.

Omsättningen spås ha vuxit med 9 procent, eller 2,5 procent organiskt, medan orderingången, som är mer framåtblickande, väntas ha ökat med 10 procent, eller 3,2 procent organiskt.

Jämfört med det starka tredje kvartalet i år väntas dock ett 4-procentigt fall i orderingången.

”Den sekventiella svaghet vi förväntar oss kommer från industriexponeringen, vilket påverkar alla affärsområden i någon grad”, skriver JP Morgan.

Efter det starka tredje kvartalet guidade Atlas Copco i höstas för något lägre efterfrågan i fjärde kvartalet.

Atlas Copco hade visserligen ett starkt tredje kvartal, men bolaget upplevde att den underliggande efterfrågan ändå var något svagare, sade vd Mats Rahmström då.

Han lyfte fram negativa faktorer såsom protektionism, sanktioner och brexit. Ovanpå det är händelseutvecklingen i Saudiarabien och Turkiet inte positiv för Atlas Copcos verksamhet, noterade Mats Rahmström.

Atlas Copco upplevde att det råder stor oro bland verkstadsbolagets asiatiska kunder kring protektionism och handelstullar, men samtidigt växer exporten mellan asiatiska länder trendmässigt, framhöll Atlas Copco-chefen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Sedan dess har ett så kallat fas 1-avtal på handelsområdet undertecknats mellan Kina och USA, vilket har bidragit till optimism på världens börser.

”Vi förväntar oss guidning om oförändrad efterfrågan sekventiellt för första kvartalet 2020. Pågående fordonsutmaningar står mot vissa gröna skott inom halvledarsektorn”, skriver Credit Suisse inför bokslutet.

Orderingången på kompressorer väntas enligt banken fortsätta gå starkare än för konkurrenterna tack vare styrka inom bland annat serviceområdet och gassektorn.

Tidigare under rapportsäsongen har den svenska verkstadskollegan Sandvik släppt ett bokslut som orderingångsmässigt var något under förväntan, men där det gångna kvartalets omsättning och resultat var snäppet över förväntan. Efter Atlas Copcos avknoppning av gruv- och infrastrukturutrustningsverksamheten Epiroc har dock överlappningen mellan Sandvik och Atlas Copco minskat.

Atlas Copcos delårsrapport för det fjärde kvartalet 2019 offentliggörs tisdagen den 27 januari klockan 12.00. En rapportpresentation går av stapeln klockan 14.00.

Autoliv kl 1300: Starkare än marknaden 4 kvartalet

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv väntas rapportera en organisk tillväxt för det fjärde kvartalet som är klart högre än marknadstillväxten. Det är också i linje med bolagets mål på medellång sikt, vilka presenterades på kapitalmarknadsdagen i november.

”(Våra estimat) indikerar ytterligare ett kvartal med solid organisk tillväxt 4-5 procent över marknaden”, skriver till exempel Deutsche Bank i en analysuppdatering.

I vanlig ordning ligger fokus på Autolivs prognoser för tillväxt och marginaler, nu för 2020. Enligt Infronts prognossammanställning räknar analytikerna i snitt med en organisk tillväxt om 4,4 procent och en justerad rörelsemarginal om 10,2 procent för 2020.

Det kan jämföras med Autolivs senaste prognos för 2019, som löd på en organisk tillväxt om 1 procent och en justerad rörelsemarginal om cirka 9 procent.

En annan fråga av intresse är bolagets eventuella kommentarer gällande utdelning och aktieåterköp. Vid kapitalmarknadsdagen talade bolagsledningen om att aktieägarna skulle kunna se fram mot någon form av ökad utdelning – dock inget om när detta skulle ske.

”Vi tror att Autoliv kommer att minska skulden lite mer och sannolikt börja köpa tillbaka egna aktier under det andra halvåret 2020 och det första halvåret 2021”, skriver Deutsche Bank, som tror att återköpen kommer att landa på i sammanhanget måttliga 100 miljoner dollar under 2020.

Enligt Infronts konsensusprognos väntas en försäljning om 2.153 miljoner dollar (2.193) för det fjärde kvartalet. Det justerade rörelseresultatet spås bli 233 miljoner dollar (240). Den justerade rörelsemarginalen antas därmed landa på 10,8 procent.

Rapporten väntas på tisdagen 28 januari klockan 12. Samma dag presenterar vd Mikael Bratt rapporten för media och analytiker med start klockan 14.

Spara
Här parkerar du pengarna i börsoron
Gästkrönika
Förvaltaren: Virusspridning i USA avgör börshumöret
Börsen
Viss återhämtning efter nedgång på 5 procent
Fonder
Så har fondspararna agerat under börsdramatiken
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl. 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Olja
Virusepidemin: Oljepriset faller för femte dagen i radLägsta noteringen sedan julen 2018
27/2
Healthcare Direkt om coronaviruset och forskningen
Aktie
Kurskollaps för Norwegians aktie
Analyser
Här är torsdagens aktierekar
Aktie
DI: Finansinspektionen sanktionsprövar Oscar Properties
Rapport
Ökad förlust för kursraketen
Aktie
Vinstvarning från Microsoft
Rapport
Zalando något över förväntan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset
Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
En dag kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter