Sektor När nu världens stormakter förbereder en grön omställning för att kickstarta tillväxten efter pandemin finns en gyllene chans att göra vätgas till en mer allmänt åtkomlig resurs, enligt EU-kommissionens klimatråd, som Reuters intervjuat.

En av de som intervjuats hos EU:s myndigheter beskriver grön vätgas som ”den heliga graal” som skulle kunna ersätta fossila bränslen i sektorer som saknar alternativ för att linjera verksamheten med målen för unionens gröna omställning. Målet är nollutsläpp av växthusgas år 2050. Bland dessa finns transportsektorn, vars tunga lastbilar för närvarande inte lämpas för nutida batteriteknik.

”Vi bör ta tillfället i akt nu när enorma summor offentliga medel hälls in i energiförsörjningssystemet. Vi kan ta ett jättekliv mot vätgasekonomin”, sade Diederik Samson, som är ordförande i EU-kommissionens klimatråd.

Vad som behövs är en upprustning inom infrastruktur. Vätgasen har länge ansetts ha hamnat i bakvattnet bakom annan batteriteknik likt elbilstillverkaren Teslas eftersom att det saknas nätverk där vätgas kan tankas. Nu finns dock alla möjligheter att skala upp snabbare än väntat, enligt EU-klimatrådsordföranden. De båda lastbilstillverkarna AB Volvo och Daimler har redan aviserat att vätgasfordon ska sättas på marknaden inom ett decennium.

Sektorn fick så sent som i förra veckan också draghjälp från den internationella energimyndigheten IEA:s generaldirektör, Fatih Birol, som sade att vätgastekniken är ”redo att ta en huvudroll” och vädjade samtidigt till stater att kanalisera investeringar in i bränsleslaget.

Vissa länder har redan börjat investera tungt i sektorn, bland annat Nederländerna, Australien och Portugal. Men sedan linjer började ritas upp för vägen ut ur pandemin har även större nationer som Tyskland, Storbritannien, Australien och Japan ökat takten med att få en vätgasstrategi på plats.

Australien har redan öronmärkt 300 miljoner australiensiska dollar för att just kickstarta projekt i sektorn och Tyskland väntas avisera en plan i slutet av maj.

Flera nordiska börsbolag finns med i bilden, bland annat Volvo-avknoppningen Powercell. Bolaget har stått för en kraftig uppgång på senare år. Aktien har nu även återhämtat sig under de senaste veckorna efter att kursen halverats under pandemins tidiga fas.

Hit kan även bolag som den norska sektorkollegan och småspararfavoriten Nel räknas, liksom NGM-noterade energiteknikbolaget Metacon, vars teknik producerar vätgas från biogas. Cell Impact, Impact Coatings och Myfc har även de verksamhet med beröringspunkter inom bränsleceller och vätgasteknik.

Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Vändning uppåt efter Trumps Kina-besked
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Förstärkt uppgång på bopriser i Stockholm i maj
Börsen
Uppgångssviten bruten
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Insider
Balders finanschef och ekonomidirektör häktade
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar