Att sätta in pengar på storbankernas sparkonton är lika effektivt som att lägga dem i spargrisen.

Krönika Börsen har gått urstarkt i år och det kan vara läge att ta hem en del av vinsterna. Men se i så fall till att placera pengarna på ett konto som åtminstone ger lite ränta. Då gäller det att undvika storbankerna som trots påståenden om förmånliga konton sällan ger någon ränta alls. Det skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson i en krönika.

Dagens ränteläge gör det svårt att få vettig avkastning på räntesparande. De högsta rörliga sparräntorna utan uttagsrestriktioner ligger just nu runt 1,0 procent. Men då handlar det om mindre banker eller kreditmarknadsbolag.

Men den som sparar hos storbankerna får oftast nöja sig med 0 procent eller marginellt däröver. Trots detta så försöker flera av storbankerna gärna få sina konton att framstå som förmånliga och bra.

Se bara på Nordeas ”Förmånskonto”. Det är minst sagt oklart vilken ”förmån” som åsyftas. Visserligen menar Nordea att det handlar om ”ett sparkonto för dig som vill spara tryggt”. Det kan förstås vara en förmån eftersom kontot, precis som alla banker och kreditmarknadsbolags konton, omfattas av den statliga insättningsgarantin. Tryggt är det, men förmånen att bli rik får du inte. Räntan är nämligen 0 procent.

Swedbank slår gärna ett slag för framtidskontot som är ett konto för dig som vill ”spara tryggt och långsiktigt”. Tryggheten må möjligen bestå i att kontot omfattas av insättningsgarantin (vad annars?). Men att sälja in kontot som ett alternativ till långsiktigt sparande är närmast befängt. Räntan är nämligen exakt 0,00 procent ”från första kronan”. Med tanke på det rådande ränteläget har Swedbank dock varit så snälla att de tagit bort uttagsavgiften.

Handelsbanken lyfter fram sitt ”Framtidskonto” som ett konto med valfri spartid. Du kan låsa in pengarna minst ett och max tio år.

Okej, tio år är onekligen långt in i framtiden och med ett sådant långsiktigt sparande bör väl ge lite extra avkastning. Men icke! Handelsbanken lägger nämligen till brasklappen att ”du får samma rörliga ränta oavsett spartid”. Oavsett om du binder upp dig i ett eller tio år så får du alltså SAMMA ränta. Närmare bestämt 0,05 procent.

Av våra fyra storbanker återstår nu bara SEB. Här försöker man halvhjärtat lyfta det Enkla sparkontot med motiveringen att du ”inte binder ditt sparande på något sätt”. Dessutom får man äran att ”spara lite varje månad eller gör engångsinsättningar – valet är ditt”. Någon ränta får du dock inte.

Nej, ingen blir rik av att kontospara hos storbankerna. Med dagens ränteläge blir du i och för sig inte rik på kontosparande någon annanstans heller men visst går det att få betydligt mer än ingenting.

Om du vill sätta in 50 000 kr utan bindningstid och restriktioner får du i dag högst ränta hos norska Instabank (1,0 procent) tätt följt av PRA Spar och Nordax Bank (0,95 procent). Hos SevenDay, Qliro och Avida Finans får du 0,90 procent.

Nu är räntor nära 1 procent inte mycket att hurra för. Men det är i alla fall något. Rådet är förstås att undvika storbankernas usla sparkonton. Välj i stället ett konto där du faktiskt får ränta. För de finns där ute.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde