Att sätta in pengar på storbankernas sparkonton är lika effektivt som att lägga dem i spargrisen.

Krönika Börsen har gått urstarkt i år och det kan vara läge att ta hem en del av vinsterna. Men se i så fall till att placera pengarna på ett konto som åtminstone ger lite ränta. Då gäller det att undvika storbankerna som trots påståenden om förmånliga konton sällan ger någon ränta alls. Det skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson i en krönika.

Dagens ränteläge gör det svårt att få vettig avkastning på räntesparande. De högsta rörliga sparräntorna utan uttagsrestriktioner ligger just nu runt 1,0 procent. Men då handlar det om mindre banker eller kreditmarknadsbolag.

Men den som sparar hos storbankerna får oftast nöja sig med 0 procent eller marginellt däröver. Trots detta så försöker flera av storbankerna gärna få sina konton att framstå som förmånliga och bra.

Se bara på Nordeas ”Förmånskonto”. Det är minst sagt oklart vilken ”förmån” som åsyftas. Visserligen menar Nordea att det handlar om ”ett sparkonto för dig som vill spara tryggt”. Det kan förstås vara en förmån eftersom kontot, precis som alla banker och kreditmarknadsbolags konton, omfattas av den statliga insättningsgarantin. Tryggt är det, men förmånen att bli rik får du inte. Räntan är nämligen 0 procent.

Swedbank slår gärna ett slag för framtidskontot som är ett konto för dig som vill ”spara tryggt och långsiktigt”. Tryggheten må möjligen bestå i att kontot omfattas av insättningsgarantin (vad annars?). Men att sälja in kontot som ett alternativ till långsiktigt sparande är närmast befängt. Räntan är nämligen exakt 0,00 procent ”från första kronan”. Med tanke på det rådande ränteläget har Swedbank dock varit så snälla att de tagit bort uttagsavgiften.

Handelsbanken lyfter fram sitt ”Framtidskonto” som ett konto med valfri spartid. Du kan låsa in pengarna minst ett och max tio år.

Okej, tio år är onekligen långt in i framtiden och med ett sådant långsiktigt sparande bör väl ge lite extra avkastning. Men icke! Handelsbanken lägger nämligen till brasklappen att ”du får samma rörliga ränta oavsett spartid”. Oavsett om du binder upp dig i ett eller tio år så får du alltså SAMMA ränta. Närmare bestämt 0,05 procent.

Av våra fyra storbanker återstår nu bara SEB. Här försöker man halvhjärtat lyfta det Enkla sparkontot med motiveringen att du ”inte binder ditt sparande på något sätt”. Dessutom får man äran att ”spara lite varje månad eller gör engångsinsättningar – valet är ditt”. Någon ränta får du dock inte.

Nej, ingen blir rik av att kontospara hos storbankerna. Med dagens ränteläge blir du i och för sig inte rik på kontosparande någon annanstans heller men visst går det att få betydligt mer än ingenting.

Om du vill sätta in 50 000 kr utan bindningstid och restriktioner får du i dag högst ränta hos norska Instabank (1,0 procent) tätt följt av PRA Spar och Nordax Bank (0,95 procent). Hos SevenDay, Qliro och Avida Finans får du 0,90 procent.

Nu är räntor nära 1 procent inte mycket att hurra för. Men det är i alla fall något. Rådet är förstås att undvika storbankernas usla sparkonton. Välj i stället ett konto där du faktiskt får ränta. För de finns där ute.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Uppåt på bred front
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Stark avslutning på svag vecka
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Något sämre för HolmenInleder återköp av aktier
Rapport
Starkt resultat från dagligvarubolagetAktiekursen på rekordnivå
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank trotsar trenden – ökar aktievikten"Normal ränta öppnar för högre värderingar"
Analys
Pareto sätter köprek på Leo VegasSer potential i Storbritannien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
"Storbankerna pressade på bolånemarknaden"Alla mindre aktörer tar marknadsandelar
Aktie
Clas Ohlson ökade försäljningen med 11 procentStark ökning av e-handeln
Rapport
Motvind för Vestas
Rapport
E-handelsbolaget "i bra form"Behåller prognos om stark tillväxt
Rapport
Väsentligt bättre resultat för Fingerprint
Aktier
Tre aktietips från Affärsvärlden
Rapport
Stillfront höjde omsättningen med 46 procent