Att sätta in pengar på storbankernas sparkonton är lika effektivt som att lägga dem i spargrisen.

Krönika Börsen har gått urstarkt i år och det kan vara läge att ta hem en del av vinsterna. Men se i så fall till att placera pengarna på ett konto som åtminstone ger lite ränta. Då gäller det att undvika storbankerna som trots påståenden om förmånliga konton sällan ger någon ränta alls. Det skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson i en krönika.

Dagens ränteläge gör det svårt att få vettig avkastning på räntesparande. De högsta rörliga sparräntorna utan uttagsrestriktioner ligger just nu runt 1,0 procent. Men då handlar det om mindre banker eller kreditmarknadsbolag.

Men den som sparar hos storbankerna får oftast nöja sig med 0 procent eller marginellt däröver. Trots detta så försöker flera av storbankerna gärna få sina konton att framstå som förmånliga och bra.

Se bara på Nordeas ”Förmånskonto”. Det är minst sagt oklart vilken ”förmån” som åsyftas. Visserligen menar Nordea att det handlar om ”ett sparkonto för dig som vill spara tryggt”. Det kan förstås vara en förmån eftersom kontot, precis som alla banker och kreditmarknadsbolags konton, omfattas av den statliga insättningsgarantin. Tryggt är det, men förmånen att bli rik får du inte. Räntan är nämligen 0 procent.

Swedbank slår gärna ett slag för framtidskontot som är ett konto för dig som vill ”spara tryggt och långsiktigt”. Tryggheten må möjligen bestå i att kontot omfattas av insättningsgarantin (vad annars?). Men att sälja in kontot som ett alternativ till långsiktigt sparande är närmast befängt. Räntan är nämligen exakt 0,00 procent ”från första kronan”. Med tanke på det rådande ränteläget har Swedbank dock varit så snälla att de tagit bort uttagsavgiften.

Handelsbanken lyfter fram sitt ”Framtidskonto” som ett konto med valfri spartid. Du kan låsa in pengarna minst ett och max tio år.

Okej, tio år är onekligen långt in i framtiden och med ett sådant långsiktigt sparande bör väl ge lite extra avkastning. Men icke! Handelsbanken lägger nämligen till brasklappen att ”du får samma rörliga ränta oavsett spartid”. Oavsett om du binder upp dig i ett eller tio år så får du alltså SAMMA ränta. Närmare bestämt 0,05 procent.

Av våra fyra storbanker återstår nu bara SEB. Här försöker man halvhjärtat lyfta det Enkla sparkontot med motiveringen att du ”inte binder ditt sparande på något sätt”. Dessutom får man äran att ”spara lite varje månad eller gör engångsinsättningar – valet är ditt”. Någon ränta får du dock inte.

Nej, ingen blir rik av att kontospara hos storbankerna. Med dagens ränteläge blir du i och för sig inte rik på kontosparande någon annanstans heller men visst går det att få betydligt mer än ingenting.

Om du vill sätta in 50 000 kr utan bindningstid och restriktioner får du i dag högst ränta hos norska Instabank (1,0 procent) tätt följt av PRA Spar och Nordax Bank (0,95 procent). Hos SevenDay, Qliro och Avida Finans får du 0,90 procent.

Nu är räntor nära 1 procent inte mycket att hurra för. Men det är i alla fall något. Rådet är förstås att undvika storbankernas usla sparkonton. Välj i stället ett konto där du faktiskt får ränta. För de finns där ute.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Börsen
Börsen nära nollan
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"
Aktie
Camurus: Nyemissionen slutförd till 7,4 procents rabatt