Guldpriset steg på nytt på fredagsmorgonen och närmade sig därmed de senaste topparna från början av 2018 och sommaren 2016.

Bakom uppgången ligger bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina, de tilltagande oroligheterna i Omanbukten och stigande förväntningar om en kommande amerikansk räntesänkning, menar analytiker.

”Tillväxtoro och ränteförväntningar stöder guldmarknaden. I en omgivning med låg tillväxt och hög likviditet måste pengar hitta ett hem. Det verkar som om ett antal investerare har dragit slutsatsen att guld är ett sådant hem”, kommenterar Michael McCarthy, chefsstrateg för CMC Markets, för Economic Times.

Guldpriset steg på fredagsmorgonen nästan 1 procent till omkring 1.355 dollar per uns, en nivå som senast sågs i april 2018 och inte långt från det femårshögsta som sattes i juni 2016.

I handelsdiskussionerna mellan USA och Kina har några tecken på en näraliggande lösning inte skönjts. USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att han skulle fatta ett beslut efter G20-mötet i Japan som äger rum i slutet av juni, då han räknar med att träffa Kinas president Xi Jinping. Den kinesiska telekomjätten Huawei är alltjämt svartlistad.

De senaste dagarnas guldprisuppgång har också fått bränsle av attackerna mot två fartyg i Omanbukten på torsdagen, angrepp som USA officiellt anklagat Iran för. Därtill har den jemenitiska huthigerillan genomfört nya anfall mot flygplatsen i Abha som svar på tidigare saudiska kryssningsmissiler.

Dessutom väntas den amerikanska centralbanken Fed flagga för möjligheten till kommande räntesänkningar vid sitt möte 18-19 juni. Lägre räntor förknippas vanligtvis med ett högre guldpris.

Morgan Stanley räknar med att Fed avvaktar i juni samtidigt som centralbanken signalerar beredskap att agera, vilket betyder att varje möte är ”live”.

”Beslutsfattarna kommer att försöka undvika att skaka båten före G20-mötet genom att leverera ett väntat besked”, skriver Morgan Stanley-ekonomerna i ett kundbrev.

På Stockholmsbörsen steg guldgruvebolaget Semafo 1,5 procent på fredagen, medan Lundin Gold, som väntas inleda produktion i det fjärde kvartalet, adderade 3,8 procent.

 

Graf: guldpris 5 år

image

Källa: Infront