GRUVOR: RAILCARE-KUNDEN KAUNIS IRON MÅSTE BRYTA MINDRE (NY)

2022-01-14 12:31:50

(Tillägg: de tre sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruvbolaget Kaunis Iron kommer inte att få bryta 20 miljoner ton malm per år i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala, utan i stället bara 7 miljoner ton.

Det uppgav Naturvårdsverket på torsdagen i ett pressmeddelande med hänvisning till en dom i mark- och miljödomstolen dit myndigheten hade drivit ärendet.

Kaunis Iron är kund till det börsnoterade företaget Railcare. Under 2018 tecknade Railcare ett femårigt avtal med Kaunis Iron avseende leverans av järnvägslösningar vid återstarten av Kaunisvaara-gruvan. Det kontraktet ersattes senare av ett tioårigt kontrakt värt 740 miljoner kronor som kommunicerades år 2020. Det tidigare kontraktet fortsatte att gälla till den 15 november 2021, meddelades det då.

Railcare har ett tioårigt avtal med Kaunis Iron för transport av järnkoncentrat mellan terminalen i Pitkäjärvi och Narvik hamn, uppger Railcares vd Mattias Remahl för Nyhetsbyrån Direkt.

"Koncentratet kommer från den gruva som omfattades av gårdagens dom. I praktiken innebär domen att Kaunis Iron kan fortsätta sin produktion i samma omfattning som tidigare då dagens produktionsvolym är 7 miljoner ton, vilket miljötillståndet nu begränsas till. Det innebär också att Railcares transporter fortlöper i samma omfattning som tidigare och i enlighet med befintligt avtal", uppger Mattias Remahl.

Naturvårdsverket har tre veckor på sig att inkomma med ett eventuellt överklagande av domen, som bara delvis gick på myndighetens linje.Direkt-SE