Sektor Det har noterats ett stigande intresse och därmed också stigande aktiekurser i ett flertal bolag med gröna energilösningar, rapporterar Wall Street Journal, efter att ha intervjuat analytiker som hänvisar uppgången till hopp om demokraten Joe Biden som ny president.

Valet lyfts av analytikerna fram som en brytpunkt för framtidens hållbara ekonomi, som ska stimulera tillväxt samtidigt som klimatet inte riskeras. Den sentida ökningen i de gröna energibolagens aktiegrafer har skett parallellt med att opinionsläget sett allt ljusare ut för Joe Biden, menar flera av dem.

Den börshandlade fonden Ishares Global Clean Energy, som skuggar Standard & Poors globala index för bolag inom förnybar energi, har ökat med nästan 30 procent sedan i början av juli.

”Biden-seger blir ordentlig knuff”

Bolag som spås få del av de gigantiska stimulansåtgärderna som planeras mot grön energi vid seger för Joe Biden i november finns inte bara inom själva industrin utan genom hela kedjan, hävdar kapitalförvaltaren Schroders portföljchef Simon Webber.

”En Biden-seger skulle addera en ordentlig knuff till omställningen till en energimarknad med lägre koldioxidutsläpp. Tillväxtutsikterna för elfordon, förnybart, vätgas, batterilagring och andra industrier skulle turboladdas”, sade han.

Den demokratiske kandidaten kampanjar inför valet med en så kallad ”ny grön giv” (eng: ”Green new deal”), anspelande på Franklin D Roosevelts återuppbyggnadsprogram för USA efter finanskraschen 1929 och den ekonomiska depression som följde. 2.000 miljarder dollar har vikts för att ställa om ekonomin, med målet att ha ett helt koldioxidneutralt energinät i USA senast 2035.

Trump satsar på kolindustrin

Joe Bidens motståndare, sittande president Donald Trump, har å sin sida satsat på den allt mer utdöende kolindustrin.

”Vinnarna i den här kategorin bolag växer fram just nu, och de bolag som kommer ta över den roll som oljebolagen spelade i en tidigare generation finns inom sol och vind”, sade UBS-analytikern Sam Arie och tar upp bolag som det danska gröna energiproducenten Örsted.

Danska bolag förebilder

Örsted har de senaste tio åren ställt om från att vara ett olje- och gasbolag till att mer eller mindre helt fokusera på grön energi. Bolagets börsvärde har samtidigt gått upp med flera hundra procent.

Andra bolag som nämns i artikeln är det likaledes danska bolaget Vestas, som är världens största tillverkare av vindkraftverk. Schroders Simon Webber anser att kurser i bolag som Vestas har potential trots rekordhögstanivåer.

”Marknaden och analytikerkollektivet underskattar fortfarande hur mycket de fundamentala krafterna skulle förändras för dessa bolag under en Bidenadministration”, sade han.