Pensionsjätte varnar för grexit-effekter

Publicerad 2012-05-24 16:51

Greklandskrisen Skotska Standard Life Investments ser flera tänkbara scenarion om Alexis Tsipras vänsterparti vinner grekiska valet och landet lämnar euron. Pensionsjätten befarar att börsen rasar ytterligare 20 procent.

Resultatet i nyvalet i Grekland den 17 juni kommer att bli mycket avgörande för börsen, euron och Europa. Det menar den skotska pensionsjätten Standard Life Investments chefsekonom Andrew Milligan.

Om följden av valet skulle bli ett grekiskt utträde ur euroområdet räknar Standard Life med att Europas börser kan falla ytterligare 20 procent.

Den stora vinnaren i valet i maj var det radikala vänsterpartiet Syriza, som bland annat motsätter sig en låneuppgörelse med EU och internationella valutafonden.

Mycket tyder på att stödet för Syriza kommer att öka ytterligare i nyvalet den 17 juni. Det är något som fruktas i resten av Europa, trots att partiledaren Alexis Tsipras hävdat att partiet inte alls är någon anti-europeisk kraft.

Andrew Milligan ser en mängd möjliga scenarion efter valet.

”Å ena sidan kan Grekland ha lämnat euron den 18 eller 19 juni med omfattande panik som resultat. Å andra sidan kan reaktionen bli ganska liten, om de dåliga nyheterna redan är inprisade och responsen från politiker blir stark och snabb”, säger Andrew Milligan, som ser en trestegsprocess framför sig.

“Först har vi den initiala reaktionen på valresultatet. Den kan innebära panik och stort säljtryck eller lättnad och lugn. Sen har vi responsen från politiker och myndigheter i Europa och världen – som kan bli imponerande eller inte. Till slut har vi en period för eftertanke som leder till att något sorts nytt jämviktsläge infinner sig. Som investerare måste du ta hänsyn till alla tre stegen.

Kommer Grekland att lämna euron?

”Det är fullt möjligt, men inte det mest troliga. Marknaden räknar i dag med att det är en 40-procentig sannolikhet att någon av euromedlemmarna lämnar unionen före slutet på 2012. Detta framgår av sajten intrade.com. Jag tycker att det är en rimlig uppskattning.”

Att sannolikheten inte är högre beror enligt Milligan på att kostnaden för Grekland och Europa som helhet skulle kunna bli enorm.

”Men det är inte bara en ekonomisk fråga. Politik är mycket viktigare. Folket i Grekland kan säga att nu är det nog”.

För att euron ska kunna bli en stabil valuta menar chefsekonomen att valutan till att börja med måste försvagas. Konkurrenskraft och produktivitet över Europa måste dessutom förstärkas. Sen behövs det ett starkare skattepolitiskt samarbete inom Europa samt överenskommelser på andra områden som banker och arbetsmarknader.

Kommer vi ha euron om fem år?

”Jag tror den kommer att finnas kvar, men det kan vara en väldigt annorlunda euro. För fem år sedan sågs euron som en stark valuta i en växande region. I dag är läget det omvända. Hur det kommer att se ut om fem år är extremt osäkert.”

”I slutändan är detta mest en politisk och även en social fråga. Folket i Europa har tappat förtroendet för politikerna och frågan är om förtroendet kan återvinnas.”