Guy Wagner, vd för BLI.

Fonder Välj bort sektorer som du inte förstår och bortse liksom Warren Buffett från kortsiktigt marknadsbrus. Sänk också förväntningarna på avkastning framåt.

Råden kommer från Guy Wagner, vd sedan 2005 då Banque de Luxembourg Investments, BLI, startades som en fristående enhet till banken.

Investeringsfilosofin är klart inspirerad av Buffett, det medger Guy Wagner under ett Stockholmsbesök i veckan. Vissa sektorer väljer Wagner helt bort. BLI:s fonder har till exempel i princip inga investeringar i varken telekom- eller flygsektorn just nu. Men aktier är fortsatt intressanta. I år har hälsovård, tech och olja gett mest tillbaka.

– Men vi måste ha lägre förväntningar på avkastning framåt samtidigt som aktier de facto är mindre riskfyllda än vissa ränteprodukter, säger han.

Investeringsmetoden för alla BLI:s fonder är stockpicking, bottom up. I Europa finns många medelstora bra familjebolag. De finns i Schweiz, Storbritannien och norra Europa – men inte i Sydeuropa.

– Men i Italien finns desto fler mindre familjeägda bolag som vi anser vara intressanta. Det finns med andra ord en geografisk dimension adderad till investeringsperspektivet, säger Guy Wagner.

Assa bland favoriterna

Han slår också ett slag för riktiga ”kvalitetsbolag” och exemplifierar med en av de stora favoriterna – Assa Abloy.

– Kompromissa inte med kvaliteten på bolagen. Högkvalitativa bolag är mycket snabbare på fötterna än andra efter en nedgång.

Man bör också vara mycket försiktig vid värderingen av bolag. Det går inte att förutse vad som händer i framtiden och därför är det ingen mening med att ens försöka.

– Så vi gör som Buffett även här, köper till underpris enligt vår modell med perspektivet att aktierna ska behållas “för alltid”. Vi har ett bolag i portföljen åtminstone fyra till fem år, men oftast betydligt längre. Ett kvalitetsbolag ska dessutom köpas när ingen annan vill köpa det.

”Sitt stilla”

Guy Wagner ger exempel från USA i form av statistik från Blackrock, att en genomsnittlig investerare under en tioårsperiod hade tjänat stort på att bara behålla aktierna i olika kvalitetsbolag.

– Investerare som frenetiskt säljer och köper aktier när de blir besvikna på utebliven avkastning, borde i stället sitta stilla och inte göra någonting, vilket ju i sig är ett investeringsbeslut. Den som slutar försöka förutsäga marknadsfluktuationerna kommer även att tjäna på ränta-på-ränta-effekten, säger han.

I den nuvarande investeringsmiljön är defensiva sektorer och bolag att föredra, menar han, och industri- och konsumtionsbolag är just nu bland de intressantaste i Europa, enligt BLI.

Mellan 1966 och 1982 stod aktiemarknaden stilla då det ”inte hände just någonting”, men just 1982 var räntenivån 15 procent och inflationen lika hög. Därefter har vi haft riktningen nedåt på räntor, under 35 år.

– I över tre decennier har vi därefter haft en fördelaktig miljö för aktier och obligationer. Men nu börjar trenden vända, och vi måste vara medvetna och ha realistiska förväntningar på avkastningen man kan få. Volatiliteten ökar och kan man inte leva med det är det bättre att stå utanför, säger Guy Wagner.

 

Aktiechatt
Hernhag: Ett härligt bolag men en "sjukt dyr" aktie
Börsen
Börsveckan avslutades med uppgång
Spara
Här är aktörerna som höjt sparräntorna
Wall Street
Blytung veckoavslutning på Wall Street
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären fortsätter att öka i H&M
Olja
Avtal om lägre Opec-produktion lyfter oljan
Sektor
Tobaksjätte går in i cannabisbolagAltria köper 45 procent av Cronos
PPM
Dags för årets miljardregn över premiepensionsspararnaOrdinarie fondhandel fördröjs
7/12
Trading Direkt om dagens rejäla börsåterhämtning
Starbreeze
Första AP-fonden kommenterar kollapsen i StarbreezeHade investerat 700 miljoner i bolaget
Notering
Så går det för Q-linea i börspremiären
Bostad
Fler mäklare räknar med fallande bostadspriser
Skatt
Optimera skatten på värdepappersaffärer innan årsskiftet
Aktie
Volvos vd räknar med god efterfråganPrognosen i oktober var för "konservativ"
Insider
Familjen Lundin fortsätter att öka i Lundin Petroleum
Fed
Fed kan komma att bromsa räntehöjningarna nästa år
Emission
Xspray tog in 92 miljoner
Placera
Blecher spår börsuppgång 2019 trots vinstfall
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kommentar
Aggressiva tillväxtmål i Batljans SBB
Foto: istockphoto
Bostad
SCB: Spretig utveckling för småhuspriserna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boräntan
Swedbank: Striktare bolåneregler har inte påverkat hushållen
Analys
Morgan Stanley ser cyklisk risk för fordonssektorn
Insiders
Rekordhög insideraktivitet i novemberMånga passar på och fyndköper
Foto: istockphoto
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: istockphoto
2019
Danske tror på starkt börsår 2019
Aktie
Autoliv reserverar 1,9 miljarder för eventuella EU-böter
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Konsekvent dyrare el i söderDagspriset kan skilja på 50 procent