Aktier Stärkta utsikter för Kina och Europa ger slagläge för en global aktieportfölj det kommande året, enligt Goldman Sachs. Storbanken rekommenderar två korgar med aktier för investerare som vill satsa på trenden. 

Den kinesiska regimens beslut att börja häva landets coronarestriktioner och öppna upp samhället efter pandemin tog många prognosmakare på sängen.

Efter regimens omsvängning har utsikterna för den kinesiska ekonomin förbättrats, enligt Goldman Sachs som räknar med att de positiva effekterna av landets återöppning kommer att spilla över på Europa.

”Våra ekonomer har justerat upp sina BNP-prognoser för båda regionerna och förväntar sig inte längre en lågkonjunktur i euroområdet denna vinter”, skriver bankens USA-strateg David Kostin i en analys, rapporterar CNBC.

Hans bedömning är att en global aktieportfölj kommer att överavkasta det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 under 2023, går det att läsa vidare i analysen.

Goldman Sachs rekommenderar två av bankens aktiekorgar för den som vill satsa på trenden, skriver finanskanalen  (se tabeller längre ned).

Båda hämtar innehaven från det breda amerikanska Russel 1000-indexet, som rymmer USA:s 1 000 största börsbolag. 

Den ena – ”China Sales Exposure Basket” – består av indexbolagen som har störst andel försäljning i Kina. Chipsektorn dominerar i portföljen med bland andra Qualcomm, Nvidia och Texas Instruments. 

I den andra aktiekorgen – ”International Sales Exposure Basket” – finns indexbolagen med störst andel försäljning utanför USA. Strömningsjätten Netflix och mediekoncernen News Corporation är två namn på listan. 

Tabell 1: Ett urval av aktier i Goldman Sachs ”China Sales Exposure Basket”. Källa: CNBC, Goldman Sachs

Bolag Andel av försäljning i Kina (%)
Monolithic Power Systems 72
Qualcomm 67
Las Vegas Sands 67
Nvidia 58
Texas Instruments 55
Applied Materials 53
KLA 51
Lam Research 50
Teradyne 47
Western Digital 47


Tabell 2: 
Ett urval av aktier i Goldman Sachs ”International Sales Exposure Basket”. Källa: CNBC, Goldman Sachs

Bolag Andel av försäljning utanför USA (%)
News Corp. 63
Netflix 59
Booking Holdings 87
Philip Morris 100
Estee Lauder 79
Schlumberger 85
Baker Hughes 78
Aflac 70
Monolithic Power Systems 97