Aktier Goldman Sachs ser en stor uppsida i ett gäng hårt nedtryckta aktier på Europas börser och nämner bland annat två nordiska bolag. Den gemensamma nämnaren är att bolagen väntas bryta en förlustsvit och göra vinst under 2023.

I en ny analysrapport listar den amerikanska storbanken Goldman Sachs åtta aktier som kommer att vända till vinst i år och därför har goda möjligheter att överträffa börsen i stort. 

Banken har upptäckt att bolag som går från att vara förlustdrivande till att tjäna pengar i samband med en återhämtning på börsen historiskt överavkastat den bredare marknaden, rapporterar CNBC som tagit del av analysen

Senaste gångerna som marknadsfenomenet observerades var 2001 och 2008, enligt Goldman Sachs som poängterar att överavkastningen i båda fallen landade på över 50 procent.

Bland aktierna som banken tar upp i analysen finns den finländska energibolaget Fortum och norska annonsmarknadsplatsen Adevinta (se fullständig lista i tabellen längre ned). 

Fortum väntas efter två förlustår redovisa en nettomarginal på 22,9 procent under 2023, baserat på Goldman Sachs prognoser. Bankens analytiker ser en uppsida på 27 procent i aktien. 

När det gäller Adevinta väntar sig Goldman Sachs att bolaget vänder till vinst och rapporterar en nettomarginal för 2023 på 7,5 procent. Räknat på bankens riktkurs uppgår kurspotentialen i Adevinta-aktien till 30 procent. 

Störst uppsida ser Goldman Sachs analytiker i den franska energijätten Engie på 40 procent. 

Tabell: Goldman Sachs lista på åtta bolag som förväntas vända till vinst under 2023 och överträffa den bredare marknaden. Källa: Goldman Sachs, CNBC

Bolag Uppsida, baserat på Goldman Sachs riktkurs (%) Land
Adevinta 30 Norge
Fortum 27 Finland
Meyer Burger 41 Schweiz
Lanxess 13 Tyskland
On Holding 31 Schweiz
Clariant 25 Schweiz
Lonza Group 17 Schweiz
Engie 40 Frankrike