Aktier I den nuvarande räntemiljön ser bank- och råvaruaktier billiga ut, enligt Goldman Sachs Europastrateg Sharon Bell. 

Den amerikanska storbanken spår en tillväxt på drygt 2 procent för världsekonomin under 2023, vilket högre än många andra bedömare. En sådan robust tillväxt i den globala ekonomin innebär att centralbankerna kommer att behöva hålla kvar styrräntorna på en högre nivå under en längre tid, enligt bankens Europastrateg Sharon Bell. 

– Det kommer att vara bra för bankerna, säger hon till finanskanalen CNBC. 

Bland annat pekar strategen på att bankerna bör kunna stärka sina räntenetton, vilket är ett lönsamhetsmått. Räntenettot visar skillnaden mellan bankernas ränteintäkter och räntekostnader.

Den starka ekonomiska utvecklingen kommer också att få positiva effekter för råvarubolagen i form av en högre efterfrågan, enligt Sharon Bell. Sektorn har utvecklats svagt under de senaste veckorna, men banken tror att den ökade efterfrågan leder till en högre prisbild på råvaror. 

Banken förväntar sig att råvarubolagens vinster växer i år och för tillfället är bolagen ”attraktivt” värderade, tillägger strategen. 

Under det senaste året har priset på Nordsjöolja, brent, fallit med nära 8 procent. Nu kostar ett fat brent-olja omkring 84 dollar. Basmetallen koppar har tappat drygt 9 procent under samma period och på onsdagsmorgonen uppgår kopparpriset till runt 8 890 dollar per ton.