Börsen Goldman Sachs räknar med stillastående bolagsvinster under 2023 och att börsen avslutar året i princip oförändrad. Men en lågkonjunktur lurar i vassen och därför bör investerare satsa på defensiva sektorer i portföljen, uppger storbanken i en ny rapport om marknadsutsikterna inför nästa år. 

Goldman Sachs tror att bolagen inom flaggskeppsindexet S&P 500 levererar en sammanräknad vinst per aktie på 224 dollar under 2023, vilket innebär nolltillväxt jämfört med året innan. Det framgår i storbankens nya rapport om marknadsutsikterna inför nästa år, rapporterar finanskanalen CNBC

S&P 500 väntas i sin tur avsluta nästa år kring tisdagens stängningskurs på indexnivån 4 000. Det skulle betyda att indexet behåller den nuvarande värderingen på runt 17 gånger bolagens förväntade vinst. 

– Vi väntar oss mindre smärta, men inte heller några vinster, skriver bankens aktiestrateg David Kostin i en analyskommentar och syftar på deras prognos över börsutvecklingen. 

I det kortsiktiga perspektivet, det vill säga kommande tre månader, räknar däremot banken med att S&P 500 faller till 3 600, en nedgång på omkring 10 procent från dagens indexnivå.

Goldman Sachs tror sedan att centralbanken Federal Reserve slutar strama åt penningpolitiken i maj nästa år, något som kommer göra att marknaden ändrar fokus och riktar in sig på tillväxt inför 2024. 

Analysen bygger på storbankens huvudscenario som är att den amerikanska ekonomin ”mjuklandar”, trots Feds kraftiga räntehöjningar för att bekämpa den höga inflationen, enligt CNBC. 

Men risken för en ”hårdlandning” – att USA sjunker ned i en lågkonjunktur – kvarstår. Om det inträffar förväntar sig Goldman Sachs att S&P 500 slår i botten vid indexnivån 3 150, motsvarande ett ras på drygt 21 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. 

– Kombinationen av nollavkastning i vårt huvudscenario och den stora nedsidan i händelse av en lågkonjunktur innebär att investerare bör fortsätta vara försiktiga, skriver David Kostin vidare i sin analyskommentar. 

Portföljen ska därför ha slagsida mot defensiva sektorer inför 2023, enligt Goldman Sachs som rekommenderar att övervikta branscher som konsumentvaror, hälsovård, energi och telekom, skriver CNBC.