Analys Trots att fastighetsbolaget SBB:s aktie har rasat kraftigt på börsen anser investmentbanken Goldman Sachs att aktien ska ned ytterligare. Det framgår av en analys där rekommendationen sälj upprepas och där riktkursen, på tolv månader sikt, sänks till 5 kronor från 10 kronor.

Analysen är uppdaterad för att ta hänsyn till SBB:s sänkta kreditbetyg, pausade utdelning, och JM-avyttring, går det att läsa.

Goldman Sachs skriver att SBB:s avyttring av större delen av bolagets JM-andel för 2,8 miljarder kronor kommer att minska behovet av framtida refinansiering, men uppskattas samtidigt resultera i en förlust på det bokförda värdet på 3,3 miljarder kronor.

Förlusten av JM-intäkterna prognostiseras samtidigt ha en ”betydande negativ inverkan” på SBB:s vinst per aktie, enligt banken.

I den andra vågskålen har Goldman Sachs antagit att SBB slutar med utdelningar på D-aktien från 2024 och framåt, något de även prognosticerar för A- och B-aktierna, vilket har en positiv inverkan på bankens vinst per aktie-prognoser.

Likt många andra pekar Goldman Sachs på att S&P:s nedgradering resulterar i högre kostnader för SBB men att bolagets försäljningar har en positiv inverkan på balansräkningen och SBB:s refinansieringsbehov framåt.

På fredagen stängde B-aktien i SBB ned 5,7 procent vid kursen 5,60 kronor.