Spekulation Den senaste veckan har internetkulturens memer och giffar i Reddits forumtrådar tvingat blankande hedgefonder fly marknaden för att undgå kollaps. Det betyder att någonting i riskbedömningen måste förändras, enligt Goldman Sachs portföljchef Greg Torturo.

Flera nätmäklare och handelshus noterade under onsdagen rekordhöga transaktionsvolymer på grund av det stora inflödet av privata investerare. Men inte bara privata investerare har bidragit till den osedvanligt höga volymen.

Det faktum att hedgefonder och blankningsspecialister som lånat aktier och sålt dem i tron om att desamma ska kunna köpas tillbaka för en lägre kostnad längre fram har tvingats köpa tillbaka, vilket bäddat för enorma kursrusningar i vissa aktier som hamnat i de organiserade Reddit-användarnas sikte.

Allt sammantaget visar sambandet att något inte stämmer i finansvärldens riskprofilering, enligt Goldman Sachs Asset Managements portföljchef Greg Torturo.

”Om du är riskhanterare på en större hedgefond så måste du ändra din beräkningsmetod nu”, sade han i en intervju med Financial Times.

Andra förvaltare menar att det inte kommer dröja innan det finns nya metoder för att runda risken för organiserade motattacker som fäller blankningspositioner som nu skett.

”Nu har en strategi som proaktivt orsakar tunga blankare stora förluster upptäckts där ute. Men det kommer leda till att någon får till en metod för att förhindra att det händer igen”, sade en annan professionell förvaltare till tidningen.

Blankningsfirman Citron Research och hedgefonden Melvin Capital är två av dem som stängt sina blankningspositioner i Gamestop, en aktie som länge varit mycket högt blankad och den senaste veckan sett den allra mest markanta ökningen. Vid stängning på onsdagen var aktien upp med 700 procent under de senaste fem handelsdagarna.

Ett annat objekt på Reddit-forumet är Nokia, vars depåbevis i USA stigit med runt 60 procent samtidigt som den Helsingforshandlade aktien gått upp med omkring 30 procent.

”Det här är inte raketforskning. Vi måste reducera våra blankningsrisker rejält, annars riskerar vi konkurs”, sade blankarspecialisten Carson Block.

Vill du höra mer om det kurskaos som sätts i samband med uppmärksamheten kring Reddit-fenomenet? Lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Reddit-dårarna, Gamestop-döden och blankarpanikens historia. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat på Spotify.

 

Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken: Stora delar av årets potential redan uppnåddSänker aktievikten
Aktie
Blecher: Fastighetsbolaget som kan bli det nya Entra
Analyser
Här är måndagens köprekar
Börsen
Uppåt på börsen
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Bitcoin
Norska Aker köper bitcoin för halv miljardIndustrikoncernen startar nytt bolag med fokus på bitcoin
Budstriden
SBB flaggar för 5 procent av aktierna i Entra
Krönika
Hernhag: Köpläge när aktier pendlar åt rätt håll
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda aktierOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Olja
Högre oljepris efter nya drönarattacker
Analys
Di: Trelleborg en fortsatt vinnareTidningen ser köpläge
Aktietips
AFV: Köp Paradox men utan brådska
Bostad
SEB: Stigande boprisindikator i mars
Börsen
Successivt nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Fredagsrally på Wall Street
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans