Spekulation Den senaste veckan har internetkulturens memer och giffar i Reddits forumtrådar tvingat blankande hedgefonder fly marknaden för att undgå kollaps. Det betyder att någonting i riskbedömningen måste förändras, enligt Goldman Sachs portföljchef Greg Torturo.

Flera nätmäklare och handelshus noterade under onsdagen rekordhöga transaktionsvolymer på grund av det stora inflödet av privata investerare. Men inte bara privata investerare har bidragit till den osedvanligt höga volymen.

Det faktum att hedgefonder och blankningsspecialister som lånat aktier och sålt dem i tron om att desamma ska kunna köpas tillbaka för en lägre kostnad längre fram har tvingats köpa tillbaka, vilket bäddat för enorma kursrusningar i vissa aktier som hamnat i de organiserade Reddit-användarnas sikte.

Allt sammantaget visar sambandet att något inte stämmer i finansvärldens riskprofilering, enligt Goldman Sachs Asset Managements portföljchef Greg Torturo.

”Om du är riskhanterare på en större hedgefond så måste du ändra din beräkningsmetod nu”, sade han i en intervju med Financial Times.

Andra förvaltare menar att det inte kommer dröja innan det finns nya metoder för att runda risken för organiserade motattacker som fäller blankningspositioner som nu skett.

”Nu har en strategi som proaktivt orsakar tunga blankare stora förluster upptäckts där ute. Men det kommer leda till att någon får till en metod för att förhindra att det händer igen”, sade en annan professionell förvaltare till tidningen.

Blankningsfirman Citron Research och hedgefonden Melvin Capital är två av dem som stängt sina blankningspositioner i Gamestop, en aktie som länge varit mycket högt blankad och den senaste veckan sett den allra mest markanta ökningen. Vid stängning på onsdagen var aktien upp med 700 procent under de senaste fem handelsdagarna.

Ett annat objekt på Reddit-forumet är Nokia, vars depåbevis i USA stigit med runt 60 procent samtidigt som den Helsingforshandlade aktien gått upp med omkring 30 procent.

”Det här är inte raketforskning. Vi måste reducera våra blankningsrisker rejält, annars riskerar vi konkurs”, sade blankarspecialisten Carson Block.

Vill du höra mer om det kurskaos som sätts i samband med uppmärksamheten kring Reddit-fenomenet? Lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Reddit-dårarna, Gamestop-döden och blankarpanikens historia. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat på Spotify.