Analys Apple-aktien har en uppsida på mer än 30 procent, enligt en analytiker från Goldman Sachs, som hävdar att marknaden är för fokuserad på motvind på intäktssidan.

Goldman Sachs analytiker återupptar bevakningen på teknikkonglomeratet Apple, med ett köpråd och en riktkurs på 199 dollar, vilket innebär en uppsida på 32 procent jämfört med fredagens stängning.

Marknaden borde ge mer uppmärksamhet åt företagets användarbas och återkommande omsättningstillväxt från tjänster, eller ”Apple-as-a-Service”, som Goldman Sachs analytiker Michael Ng kallar det.

”Vi har ett köpråd på Apple då vi tror att marknadens fokus på långsammare produktintäktstillväxt maskerar styrkan av Apples ekosystem och sammankopplad tillväxtstabilitet och visibilitet”, sade Michael Ng.

Apples försäljning föll med 5 procent till 117 miljarder dollar i fjärde kvartalet. Detta var det första kvartalet sedan 2019 som försäljningen hade en negativ tillväxt.

Teknikkonglomeratets installerade bastillväxt, sekulär tillväxt i tjänster och ny produktinnovation borde ”kompensera för cyklisk motvind”, som exempelvis en minskad efterfrågan på Iphone och konsumentelektronik”, skriver Goldman Sachs analytiker.

Dessa motvindar, främst gällande produktförsäljning, har gjort Apples värdering ”attraktiv”, fortsätter Michael Ng. Han tillade att aktien i dagsläget handlas till 24 gånger nästa årsvinst (PE-tal). Detta är under genomsnittet för år 2020 till 2022, som är 27 gånger samt under förra årets högstanivå på 32 gånger nästa årsvinst.

Tjänster kommer att stå för majoriteten av Apples bruttovinsttillväxt under de kommande fem åren, uppskattar Goldmananalytikern och påpekade att det finns ”stora möjligheter för att ta marknadsandelar”. Appstore och innehållsprenumerationer, inklusive Apple TV och Apple Music, kommer att vara de främsta bidragsgivarna i det korta perspektivet, tillade Michael Ng.