Amerikanska dollarsedlar.

Börsen Indexjätten MSCI:s globala aktiekorg lyfter på torsdagen till den högsta nivån på två månader. Samtidigt fortsätter den amerikanska dollarn att tappa mark.

MSCI:s globala flaggskeppsindex handlas upp 0,8 procent på torsdagen till den högsta nivån sedan mitten av september. Räntan på tyska och brittiska statsobligationer går i motsatt riktning och noteras i sin tur på den lägsta nivån sedan oktober respektive september, rapporterar Reuters.

Dessutom fortsätter den amerikanska dollarn att tappa mark i förhållande till andra valutor. Nedgången har nu pågått i sju veckor, skriver nyhetsbyrån. En dollar kostar på torsdagseftermiddagen omkring 10,40 kronor, vilket kan jämföras med runt 11,20 kronor i början av november. Sedan årsskiftet har dollarn nu stärkts med drygt 15 procent mot kronan. 

Under onsdagskvällen publicerade USA:s centralbank Federal Reserve mötesprotokollet från det senaste sammanträdet. I protokollet framgick det att ”en majoritet av ledamöterna” ansåg att det snart kan vara lämpligt med en lugnare räntehöjningstakt. 

Den nuvarande prissättningen på marknaden indikerar att investerare väntar sig att styrräntan i USA toppar på strax över 5 procent i maj nästa år. 

Experter som Reuters talat med ser marknadsutvecklingen på torsdagen som ett svar på Fed-ledamöternas något mjukare tonläge i mötesprotokollet.