GLADIATOR: -29% I OKTOBER NÄR ONCO/BIOARCTIC/CALLIDITAS RASADE

2021-11-03 10:30:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Max Mitteregger-förvaltade Gladiator backade 29 procent i oktober, en värdeutveckling som främst är konsekvensen av kraschen i forskningsbolaget Oncopeptides, framgår av en uppdatering på fondens hemsida.

Gladiator var tredje största ägare i Oncopeptides, vars slopade utveckling av preparatet Pepaxto ledde till att aktien rasade med cirka 75 procent under eftermiddagen på fredagen den 22 oktober och därefter fortsatte ned. Detta var dock inte fondens enda sorgebarnet under månaden.

Så väl specialistläkemedelsbolaget Calliditas som forskningsbolaget Bioarctic var vardera ned med cirka 30 procent i månaden. Oncopeptides aktie stängde i sin tur oktober i sin helhet 90 procent ned och Gladiator gjorde under månaden fullt uttåg, vilket framgick av ett flaggningsmeddelande på tisdagen den 27 oktober.

Positiv bidragsgivare under månaden var läkemedelsbolaget Astra Zeneca, där Gladiator äger 450.000 aktier, till ett värde av 490 miljoner kronor.

Gladiators övriga innehav är verkstadsbolaget Atlas Copco, specialistläkemedelsbolaget Sobi, försvarskoncernen Saab, omsorgsbolaget Attendo och forskningsbolaget Camurus.

Fondförmögenheten var cirka 1,1 miljarder kronor efter avdrag för förvaltningsarvode, enligt Gladiators uppdatering.

2018 stängde Max Mitteregger Gladiator för nya insättningar med ett kapital på cirka 5 miljarder kronor. Gladiator var vid det laget ofta omskriven i finansmedier som en succéfond.



Direkt-SE