Energikrisen Det har skett ett genombrott i EU:s förhandlingar om elpriserna och vi kommer att kunna ta ett stort steg mot att få ner elpriserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade priser. Det sade statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff på fredagen, tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Magdalena Andersson sade att dagens möte med EU:s energiministrar visat på stor enighet.

”Vi är ett stort steg närmare lägre elräkningar”, sade hon.

Energiministern Farmanbar sade att det finns flera förslag på bordet som Sverige har lyft och att energiministrarna har enats om att gå vidare med förslag som kommissionen lagt fram.

Tjeckiens industriminister Jozef Sikela sade vid en presskonferens efter mötet för EU:s energiministrar att EU:s mål är att anta åtgärder för att sänka el- och naturgaspriserna före september månads slut.

Bland åtgärderna som EU skissar på hör skatt på energibolagens övervinster, pristak för naturgas, elsparåtgärder och likviditetsstöd till energibolag.

Skatten på övervinster ska användas till kompensation till hushåll och företag.

”Det var inte en lätt diskussion idag. Vi kommer att behöva diskutera mer. Om det behövs kommer jag att sammankalla ett nytt extra energiministermöte”, sade Jozef Sikela.