Gästkrönika De flesta har gett upp förväntningarna på bolagsvinsterna 2020, men aktiekursernas comeback de senaste veckorna pekar på att världen ska vara tillbaka i gammal god form under 2021. Det kan vara svårt att förstå just nu när det mesta är nedstängt, skriver Hans Hedström, vd för Carnegie Fonder, i en gästkrönika.

För att kunna fatta välgrundade och rationella investeringsbeslut behöver placerare information som går att lita på och som kan fungera som utgångspunkt för prognoser. Sedan coronaviruset har spritt sig globalt och världsledarnas svar har varit att i stort sett stänga ner all verksamhet har placerare inte haft något att förlita sig på.

Historiska siffror har blivit ointressanta då vi inte vet vilken värld vi kommer att öppna igen så småningom och vi har inte heller haft någon tidtabell att titta i för att få reda på när samhället börjar normaliseras. Uttrycket ”cash is king” har fått en renässans, och det ledde till likviditetskris på obligationsmarknaderna och kraftigt fallande aktiekurser. Rörelserna var i mars de största sedan 1930-talet, vilket pekar på svårigheterna att värdera tillgångar med ingen eller osäker information.

Efterlängtad återhämtning

April har startat bättre. Aktiebörserna har återhämtat en del av fallen och obligationsmarknaderna fungerar riktigt hyggligt igen. Centralbanker och stater har genom olika stödprogram underlättat för de finansiella marknaderna att fungera samt bidragit till att företag och individer ska klara sina åtaganden under en övergångstid.

Därutöver rapporteras det nu från de länder som drabbades av pandemin först att antalet insjuknade nu sjunker. Därmed väcks förväntningar om att verksamheter på sina håll kan komma igång relativt snart. Placerare har nu lite stabilare information att gå på, men mycket är naturligtvis osäkert fortfarande. Vi vet dock att aktiemarknaderna alltid vänder innan realekonomin visar samma positiva tecken.

Kommer en andra nedgångsfas

Förväntningarna på bolagens vinster 2020 är det ingen som bryr sig om, men aktiekursernas comeback de senaste veckorna pekar ändå på att världen ska vara tillbaka i gammal god form under 2021. I en tid som nu när det mesta är nedstängt kan det vara svårt att förstå. Historiska krascher har också lärt oss att det oftast kommer en andra nedgångsfas. Därtill kommer de kraftigt ökade skulderna som staterna nu drar på sig. Finns det någon annan lösning än att låta inflationen äta upp skulderna?

Den svenska marknaden för statspapper var redan innan krisen minst sagt högt värderad. Den senaste tidens utveckling har inte ändrat på det. Med den växande långsiktiga risken för en högre inflation framstår statsobligationer som sällsynt ointressanta.

Företagsobligationer var även de högt värderade för ett par månader sedan. Men betydande kursnedgångar till följd av den likviditetskris som uppstod i mars gör att det nu finns möjligheter till bra riskjusterad avkastning, kanske mest uppenbart i papper med god kreditvärdighet med rörlig ränta. För den som är rejält negativ brukar kassa vara att rekommendera. Om inflationen tar fart är det dock inget bra alternativ då pengarnas värde urholkas. Den realekonomiska kris vi nu ser kan om den blir långvarig också leda till en finanskris. Då är inte ens bankkonton säkra.

Vem simmar naken?

Det mesta talar ändå för att den långsiktiga placeraren ska ha en hög andel aktier. I en krasch faller det mesta ungefär lika mycket. Denna gång har bolag som uppenbart är vinnare på människors beteende i en tid av social distansering ändå klarat sig bra, till exempel Ica (pasta, jäst, etc), Essity (toalettpapper) och Amazon (Internethandel).

Samtidigt har hotell, flygbolag och gymkedjor fått se sina aktiekurser haverera. I tider av stora stimulanser från centralbanker och stater kan även flertalet aktier komma tillbaka med samma styrka, men som Warren Buffett lär ha sagt, ”vid ebb visar det sig vem som simmar naken”.

Den försiktige har en kassa

Det finns således skäl att vara selektiv och försöka identifiera bolag som vinner på lång sikt. Börja med bolag med starka marknadspositioner, låga skulder, bra ledningar, tydliga huvudägare, begripliga affärsmodeller i sektorer som klarar av en längre period av låg ekonomisk aktivitet. Här på hemmaplan skulle det kunna vara Holmen, Skanska och H&M.

Här kan också de ovan nämnda vinnarna nämnas, det vill säga Ica, Essity och Amazon, men de är som sagt redan vinnare. Möjligheterna till god långsiktig avkastning finns således genom noggranna val av aktier och företagsobligationer. Den försiktiga placeraren ser dock till att också ha en kassa i beredskap i det fall marknaden tar en ny vända nedåt.

Av: Hans Hedström, vd Carnegie Fonder

Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Börsen
Verkstad leder uppgången
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i
Affär
Max Matthiessen får ny ägareKöps upp av private equity-jätten
Aktie
AFV sänker Fortnox"Värderingen för hög"
Aktie
DI: Dags att plocka hem vinsten i Clas OhlsonSätter sälj på pryljätten
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Asien
Protester fortsätter pressa Hongkongbörsen
Chatt
Hernhag: Utdelningsaktierna som klarat covid-19 bästTre prisvärda amerikanska utdelare
Foto: Shutterstock
Råvaror
Pictet: Guldpriset fortsätter öka"Når nivån 1.800 dollar om ett år"
Foto: Anders Wiklund/TT
Pandemin
"Sverige missar ekonomisk vinning på grund av coronastrategin"
Foto: Anders Good/TT
Bostad
Så tjänar du extra på att hyra ut ett sommarboendeVar noga med att kolla försäkringen
Analys
SEB: Små och medelstora spel räddar tillväxten i Embracer
22/5
Trading Direkt: Intressanta småbolagscase
Foto: Erik Mårtensson/TT
Fonder
Stor skillnad i hur Sverigefonder klarat turbulensen
Aktier
Grafgurun: Tre aktier positionerade för köpsignal"Stark marknad i upp till sex månader"
Bostad
Riksbanken: Osäkerheten på bostadsmarknaden har ökat
Bostad
SBAB: Boprisfallet i Stockholm har stannat avRejäl återhämtning i Skåne
Spara
Bratt: Så kan coronapandemin förändra vårt sparande
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbank boindex: Sämre köpkraft hos hushållen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie som inte kan bli billigare