Gardell gissar inte priser

Publicerad 2012-02-14 16:29

Placeringar I slutet av fjolåret tog Christer Gardells fond Cevian hem vinsten från ett uppmärksammat gästspel i Swedbank och växlade till en annan pressad bankaktie. Den här gången Danske Bank, där kursen sänkts av oro för bankens problem i Irland och för dansk ekonomi.

Nyheten att Cevian flaggat upp för en ägarandel på 5 procent i november höjde aktiekursen samma dag. I senaste numret av Placeringsguiden intervjuades Christer Gardell.

Är det en god idé att som privatplacerare ta rygg på Cevians affärer?

”Vi har ett bra track-record på längre sikt. Om man har uthållighet, vilket jag tycker att man ska ha om man går in på aktiemarknaden, kan det vara en god idé. Men för korta klipp skulle jag inte rekommendera det”, säger Christer Gardell.

Christer Gardell beskriver Cevian som en aktiefond, med merparten av 45–50 miljarder kr i förvaltat kapital insatt av amerikanska investerare.

”Skillnaderna är att vi är långsiktiga och inte bryr oss om kvartalsavkastningen. Våra innehav är mer koncentrerade, så att varje investering är viktig för vår totalavkastning. Vi jobbar aktivt för att påverka bolagen att nå den potential som finns, inte bara gissa priser”, säger han.

Inhoppet i Swedbank varade enligt Christer Gardell två år. Därefter såg potentialen till omvärdering mer lockande ut i den danska banken.

”Danske är där Swedbank var under krisen i Baltikum. De har kommit ur det värsta men marknaden är fortfarande livrädd. Aktien handlas till 60–65 procent av eget kapital, vilket är väldigt pessimistiskt”, säger Christer Gardell.

Han utgår från att kärnverksamheten kan nå samma lönsamhet som i andra nordiska storbanker. Han gör heller ingen hemlighet av att Cevian har fortsatt att köpa aktier i banken efter flaggningen i november.

”Vi äger betydligt mer nu”, säger han.

Och även om det är tidigt att utvärdera Gardells bankaffärer så har de visat sig vara lyckosamma hittills. Sedan årsskiftet är Danske Bank upp några procentenheter mer än Swedbank.

Christer Gardell anser att fjolåret var ett bra år att köpa aktier. Omfattningen av aktieköpen efter kursfallen på sensommaren beskriver han så här:

”Vi har köpt kopiösa mängder aktier förra året.”

I den mängden ingår bland annat en ökad ägarandel i Tieto Enator från 6 procent till 16 procent, bytet från Swedbank till Danske Bank och påfyllning i Volvo. Christer Gardell räknar med att Volvo kan öka vinstmarginalen med ytterligare några procent och närma sig Scanias lönsamhet.

Även för Tieto Enator ser Christer Gardell en förvandling framför sig, med ny ledning sedan i november.

”Bolaget har prissatts för en rörelsemarginal på omkring 4 procent. Jag tror att det finns goda förutsättningar att nå marginalmålet på 10 procent. I så fall finns det en kursdubbling där.”

Och värdet på Cevians aktier i Tieto har stigit rejält senaste tiden. Sedan rapporten i förra veckan har aktien stigit med runt 18 procent. I början av december flaggade Cevian för att man gått över 15 procent i ägarandel.

Även för Volvo har det gått bra. Uppgången sedan årsskiftet är närmare 24 procent.

 

Läs hela intervjun i senaste numret av Placeringsguiden.