Aktie Aktivistinvesteraren Ryan Cohen, mest känd för att han blev ikoniserad under den så kallade meme-aktiehajpen genom förvärvet av en större post i bolaget Gamestop, har köpt en andel i det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Ryan Cohen ska ha kontaktat Alibabas styrelse i augusti 2022 med propån att bolagets aktie var kraftigt undervärderad och lobbat för ett program för ytterligare återköp av den egna aktien. Därefter köpte Ryan Cohen aktier för hundratals miljoner dollar under andra halvan av fjolåret.

I juni lade finansmannen, som själv gjorde sin förmögenhet som e-handelsentreprenör då han sålde chewy.com för 3 miljarder dollar, ut flera kryptiska Twitterinlägg som vissa nu tolkar som starten på hans engagemang.

”Kina är en sovande jätte. Låt henne sova, för när hon vaknar kommer hon skaka om hela världen” samt ”jag är förälskad i Kina”, skrev Ryan Cohen.

Aktivistinvesterarens prognos för bolaget är att försäljningstillväxten kommer kunna bli över 10 procent samt att det fria kassaflödet kan växa med 20 procent under de kommande fem åren.

För att en sådan framtid ska vara möjlig kommer det krävas en återgång till den kraftiga tillväxttakt som Kinas största e-handelsfirma levererade innan det kom att bli ett av offren för Pekings regleringsiver med start 2021. Åtgärder har riktats mot flera techbolag för vad som ansetts vara konkurrensbrottslig verksamhet och detta har kostat på tillväxtsiffrorna för bolag såsom Alibaba och Tencent.

När nu flera av de kinesiska techbolagen, bland annat delar av Alibaba, kontrolleras av Peking i större utsträckning via statligt innehav av så kallade ”gyllene aktier” har många tolkat det som att regleringsvågen är på väg mot sitt slut.

Men givet den nyvunna statliga påverkansmakten blir det svårt att nå någon större påverkansmakt för Ryan Cohen, resonerar Grow Investment-ekonomen Hao Hong.

”Ryan är förvisso inflytelserik och nyheten är positiv för Alibabas aktie, men det är osannolikt att han kommer kunna påverka styrelsen i någon större utsträckning”, sade han till Bloomberg News.

Alibabas aktie klättrade 3 procent i Hongkong under måndagsmorgonen.