Chatt: Fyra trygga aktier till ISK

Publicerad 2012-12-14 11:15

Chatt Under årets näst sista aktiechatt lämnade Marcus Hernhag bland annat förslag på lämpliga trygga aktier med hög utdelning till ett sparande i ISK.

moderator: God förmiddag. Marcus är laddad och sitter redo. Det finns därmed ingen anledning att vänta utan vi sparkar igång dagens chatt.

Lennart: Hej. Hur ser du på Lightlab Sweden med alla dessa positiva och negativa skriverier på bl.a Avanzas Forum?  Åsling som styrelseordförande borde väl vara en garant?
Marcus: Hej! Jag läser inte det forumet, men har inte Lightlab gått med förlust sedan 90-talet? Historik som innebär många år av motgångar är en varning om framtiden, så i regel är bolag av det slaget inte värda en chansning. Allt för få lyckas bli lönsamma.

vanil: Hej Markus. Vad tror du om Rusforest framtid och nyemission?
Marcus: Hej, jag har tidigare skrivit att de borde kunna tjäna pengar förr eller senare när all skog de arrenderar står där och växer. Men så länge sågverksmarknaden är svag blir det svårt. Rusforest är ingen aktie jag kan rekommendera i nuläget.

Jonas: Hejsan. Jag hade Carnegie aktier förut. Så jag funderar på hur stor om det ens finns möjlighet att investment bolagen typ Ratos, Latour och Melker S går omkull? vad är skillnaderna då nu?
Marcus: Hej! Carnegie var ett enskilt bolag som förlorade tillståndet av Finansinspektionen. Ratos och Latour är hela portföljer med olika bolag, vilket ger mycket större riskspridning. Allt kan rent teoretiskt hända tids nog, men risken är bra mycket mindre i vart fall.

Kristi: Hej Marcus, jag har en lite större summa att investera och har öppnat ett ISK. Jag föredrar trygga bolag med höga utdelningar och sparar långsiktigt. Är det bra läge att köpa aktier nu och vad tycker du att jag ska satsa på? Föreslå gärna 4-5 olika bolag för att sprida riskerna. Är Telia en riskfylld placering på grund av alla processer som pågår mot dem och vid val av ett investment-bolag funderar jag huruvida jag borde välja Industrivärden eller Ratos istället för Investor som varit trygg men lite tråkig investering? Tack på förhand! Kirsti
Marcus: Hej! Det är nog ett rätt bra läge att köpa aktier under det kommande året, frågan är bara om det kommer en skaplig börsnedgång plötsligt, eller om det bara fortsätter att tugga sig uppåt. Investor må vara lite tråkigare än Ratos, men de är å andra sidan mindre riskfyllda, så det beror lite på hur vad du vågar satsa på. Telias äventyr i öst innebär både risk och potential, sett på flera års sikt känns bolag som Alfa Laval, Betsson, H&M, Klövern mer spännande.

Anette: Hej! Vad tror du om Fortum och Statoil den närmsta tiden, respektive på lite sikt?
Marcus: Hej! Jag ser viss chans till ökat intresse från utdelningsjägare inför vårens utdelningar, men inget stort lyft varken på kort eller lång sikt. Högkonjunktur och ökad efterfrågan på el respektive olja skulle hjälpa bolagen/aktierna, men bolagen är lite för stora för att kunna lyfta som mindre bolag kan.

kjell: Varför säljer Nordea av efter att ha gett köprekommendation?
Marcus: Nordeas analytiker får kanske inget medhåll av Nordeas kunder, dvs investerare som säljer så mycket de vill om de gör en annan bedömning än analytikerna.

Yousef: Vad tycker du om Eniro? Jag ser bra aktiekurserna idag … Tror du att vi kommer att få ett rally efter nyår?
Marcus: Ingen aning, men Eniro har kanske nått botten som bolag i alla fall. Utifrån Eniros verksamhet och historik är det ingen favorit. Aktiens svängningar på kort sikt är inte lätta att gissa.

janne: god förmiddag Marcus!! tror att TV4 har ett horn i sidan på H&M. dom är för stora. det gillas inte i lagom sverige vad tycker du ?
Marcus: Hej! Nja, det är väl mer att reportrarna har fått upp en korn och följer det så mycket de kan när de väl är igång. Det sker då och då i H&M.

Johan & Anneli: Hej, Vi håller på att spara till ett köp av boende. Idag har vi ca 35000kr i aktier och 70000kr på sparkonton med räntor mellan 2-3,5%. Vi lägger undan ca 4000kr i månaden. Vi känner oss redo för köp när vi kommit upp till ca 300000kr. (ca 4år till) Tycker du jag ska placera mer pengar i aktier? Vilka aktier kan du rekomendera på 3-4 års sikt? Bör jag placera i fonder också?
Marcus: Hej! Utifrån de risker som finns på marknaden idag skulle jag inte rekommendera att ha större andel i aktier. Satsa på högräntekonto istället. Börsen är bättre för tills-vidare-pengar, inte de ni behöver till bostadsköp.

Ammar: Vad tycker du om Nordic Mines? Tror du att aktierna priset kommer att gå upp eller ner? Eller Bolaget kommer att kollapsa?
Marcus: Fortsatt en lottsedel det lär svänga om rejält. Produktionen avgör framtiden, får de inte upp den blir det inte mycket till lönsamhet.

Chrille: Hej Marcus! Om du tvingas välja mellan: Electrobrass, Vale, Tata Motors eller Berkshire Hathaway. Vilken/ vilka skulle du ta?
Marcus: Hej! Den sistnämnda, för det investmentbolaget ger mest riskspridning mellan olika bolag. Att köpa enskilda utländska bolag innebär ökad risk.

Tommy: Hej Marcus! Jag har tänkt månadspara en liten slant (1000kr) i några fonder, utöver mitt vanliga aktiesparande. Jag undrar om det är bättre att ha det regelbundna fondsparandet i ett vanligt depå eller ISK (rent skattemässigt) då det kommer att ske månadsvis. Tack och trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag ser sett över ett år eller längre tid ingen större skillnad rent skattemässigt. Det som spelar roll i ISK är schablonskatten och att det inte är skatt på utdelningar och reavinster.

P.O: Jag är intresserad av investmentbolag . Lundbergs eller Melker Schörling ? Har Melker Schörling blivit för dyr ?
Marcus: Ja, i nuläget lutar jag mer åt Lundbergs, i alla fall kortsiktigt efter Melkers uppgångar.

Olle: HM har tappat en del på senaste tiden. Borde den inte gå upp igen om ett tag? Det är ju ändå ett stabilt bolag tänker jag.
Marcus: Jo, långsiktigt så ser deras expansion lovande ut. Kortsiktigt har de lite svag efterfrågan och vissa kostnadsproblem, eftersom kapitalismen fått lönerna i Kina att öka så pass.

Göran: It konsulter så com Knowit, connecta e.t.c. Är det nått att ha i en långsiktig portfölj? I så fall vilken skulle du rekommendera? Tack för en bra chatt!
Marcus: Ework är de jag gillar bäst inom IT-konsultbranschen. Långsiktigt råder det prispress, eftersom många IT-tjänster kan hyras in från t.ex. Indien. Förutom det är IT något för framtiden, och svenska bolag lär kunna klara sig hyftsat länge än.

Stina: Landstingen vill minska på hyrläkarna och varslen inom industrin och finansinstitut haglar. Finns något bemanningsföretag att rekommendera i nuläget?
Marcus: Landstingen till trots, vårdbemannaren Dedicare har framtiden för sig. Även inom äldreomsorg lär de kunna växa.

Peter: Hej! Och tack för en bra chatt. Funderar på att gå in i Oriflame. Aktien har ju tappat en del men återhämtat sig något och har bra utdelning med dagens kurs. Vad anser du om bolaget? MVH Peter
Marcus: Hej! Oriflame är en aktie att titta närmare på för bottenfiske. Se det jag skrev i torsdags här.

Jesper: Hej! Har läst mycket positivt om Tele2 senaste tiden. Ska man köpa Tele2 aktier eller ska man ta stor ägarna Kinnevik istället? Placeringstid: 5 år med medelrisk. Tack för en bra chatt! // Jesper
Marcus: Hej! Tele2 lär säkert klara sig skapligt på fem års sikt, men Kinnevik ger mer riskspridning och innebär lägre risk. Tror du mest på Tele2 satsa på dem.

Annika: Hej, undrar lite ang. Klövern pref. som -om jag förstått rätt- PA rekommenderar köp på som en stabil och bra aktie. Men inte för att räkna med ökad kurs utan mer som god avkastning gällande utdelning. Där kommer min fråga: Utdelningen är ju 2,50 vilket ju är ganska lågt jämfört med ex HM (9,50) och Investor (6,0). Kan du utveckla det?
Marcus: Hej! Ja, du får jämföra utdelningen med aktiekursen. Klöverns preferensaktie ger dessutom 2,50 kr per kvartal, vilket blir 10 kr om året. Dela det med preferensaktiekursen på 139 kr så får du en direktavkastning på 7,2 procent. Det är högre än vad H&M och Investor ger.

Skogsfrun: Vad tror du om BillerudKorsnäs nyemission? Jag har fått 1200 teckningsrätter. Är även detta skogsföretag en osäker placering?
Marcus: Teckna, fusionen lär säkert funka på sikt. Men aktien lär nog rekylera ned lite till efter uppgången. Läs även det jag skrev tidigare i veckan här

Kenneth: Hej Vilka Fastighetsbolag rekomenderar du på 5-6 års sikt?
Marcus: Hej! De flesta fastighetsbolag ser bra ut. Privata Affärer har köpråd på Klövern i nuläget.

Micke: Hejsan, vad tycker du om min långsiktiga portfölj något som behövs tas bort eller lägga till, Intrum justitia,Latour B,Tele2 B, Industrivärden,Shamaran,klövern,investor,africa oil,Ratos B. Trevlig Helg.
Marcus: Hej! Det ser helt okej ut, men du ska nog inte ha fler små riskfyllda oljebolag än de två du har i vart fall.

Jen: Vad tror du om Nokia? Köpvärd? Tack
Marcus: Om du tror att deras nya telefoner verkligen kan börja konkurrerera med Apples så är Nokia köpvärt, ja, men det är inte säkert precis. Nokia är mer som en chansaktie än en vettig investering.

Martin: Hej! Finns det något av de stora investmentbolagen som du tycket man ska undvika på 3-5 års sikt?
Marcus: Hej! Nej.

Kerstin: Hej Marcus Är det ide’att sälja Net Entertainment och istället köpa Betson?
Marcus: Hej! Ingen stor anledning. Betsson är en kund till Net Entertainment, som får royalties från sina kunders kasinon. Betsson är ett av Privata Affärers köpråd och lägre värderat, men Net Enter ger bredare exponering mot branschen som helhet.

Jonas: Vad tror du om Axfood på 3-5 års sikt?
Marcus: En helt okej kassako, men har inga bra tillväxtmöjligheter.

Björn Ljung: Jag undrar om Statoil är en aktie att inv. i på lång sikt
Marcus: Statoil kan man ha som relativt trygg exponering mot oljepriset. Stiger oljan pga högkonjunktur, oro i Mellanöstern, peak oil, etc är det bra med olja i portföljen. Aktien ger rätt bra direktavkastning i väntan på att det ska ta sig.

Lars: Jag har en kapital försäkring konto på folksam.där finns olika fonder forforande minus ? ska jag sälja dom att köpa tillbaka dem på ISK ? Tack
Marcus: Generellt ser jag ingen stor fördel med att flytta kapital från KF till ISK, de är ganska lika. ISK är något bättre då du verkligen äger aktierna och fonderna även rent formellt där, men mycket annat är väldigt lika.

Anneli: Vad tror du om Kappahl och WESC som jag har köpt när aktiepriset var ca 60 och 100. Ska man sålja och kvitta förlusten mot vinst eller behålla?
Marcus: Sälj och kvitta förluster mot vinst. Om du fortfarande tror på bolagen kan du alltid köpa tillbaka.

moderator: Det var allt vi hann med i dag. Marcus är tillbaka nästa fredag samma tid för årets sista chatt.