Fyra heta köptips

Publicerad 2012-08-20 08:20

Aktieanalys Börsveckan råder i det senaste numret till köp av fyra aktier: NCC, Oriflame, Nibe och AQ Group. Securitas pekas ut som en klockren säljkandidat medan analyserna av Skanska och Unibet mynnar ut i rådet avvakta.

NCC:s senaste rapport var en stor besvikelse, menar tidningen. Bolaget fortsätter att tappa i lönsamhet och har svårt att få in order i samma utsträckning som i fjol. Men tack vare utdelningen väljer Börsveckan att behålla sitt köpråd.

En förmodad direktavkastning på 8 procent kommer att öka intresset för aktien under hösten, går resonemanget. Men tålamodet är satt på prov: Inga fler nedskrivningar eller engångsposter ”kommer att accepteras” under de två kommande kvartalen.

Oriflame får också en köprekommendation och aktien är ”värd en sista chans”. Tillväxten är visserligen svag och säljkåren krymper, men aktien handlas med en rejäl rabatt, bolaget presterar ganska väl resultatmässigt och grundarfamiljen Jochnick köper aktier. Dessutom är bolaget en uppköpskandidat. Inalles står Börsveckan fast vid köprekommendationen från i våras.

Nibes halvårsrapport slog marknadens förväntningar med råge och det kommer troligen att leda till uppjusterade resultatprognoser. Börsveckans uträkningar landar i ett p/e-tal på 13.

”Det stöder vår köprekommendation för aktien”, heter det i Nibe-analysen.

Verkstadsbolaget AQ Group har hunnit med ett förvärv, Durapart, sedan Börsveckan senast skrev om bolaget. Förvärvet ändrar inte den positiva inställningen till aktien, snarare tvärtom. AQ är fortfarande ett långsiktigt bra val och köprådet består.

”Vi fortsätter att vara positiva till AQ, som har en mycket stabil historik och aldrig gjort förluster”, skriver Börsveckan.

På andra sidan skalan hittas Securitas som enligt tidningen verkar vara i den djupaste svackan på 20 år. Börsveckan tror att vändningen dröjer och då är en värdering ganska nära snittet för börsen i stort inte särkskilt attraktiv.

”Ingen tillväxt och en lönsamhet som faller. Lägg på osäkra marknadsutsikter och en relativt stor exponering mot Sydeuropa så har du ett klockrent sälj”, sammanfattas analysen av Securitas.

I fallet Skanska ser Börsveckan för tillfället en uppsida på 15 procent men väljer trots det att sänka rådet till avvakta.

”Skanska skulle se bra ut om bostadsutvecklingen vänder till bra vinster. Tyvärr ser vi få tecken på det. Då känns aktien kall”, skriver Börsveckan som också ser minskad chans för extrautdelningar framöver.

Unibet framstår inte som särskilt dyr, även om bolaget inte riktigt skulle infria förväntningar för nästa år. Med ett p/e-tal på 10,5 är aktien troligen ett hyggligt köp. Men tidningen föredrar sektorkollegan och konkurrenten Betsson för tillfället och rådet för Unibet stannar slutligen på avvakta.