Aktietips Börsveckan rekommenderar köp av Mertiva, Tethys Oil, Garo och Moberg Pharma i det senaste numret. Rådet för Karnov blir att avvakta.

 

Börsnykomlingen Karnov fick ingen kanonstart på börsen och handlas kring noteringskursen 43 kronor. I samband med noteringen skedde en nyemission på 800 miljoner kronor samtidigt som huvudägarna, riskkapitalbolaget Five Arrows, sålde en ansenlig mängd aktier tillsammans med andra befintliga ägare.

”Dock är de fortfarande huvudägare och förmodligen kommer de förr eller senare att vilja sälja kvarvarande post på dryga 30 procent, vilket vi tror kan bli en våt filt över aktien fram till dess. Det är ingen brådska att köpa Karnov just nu”, skriver Börsveckan och råder till att avvakta.

Investmentbolaget Mertiva består av en rejäl påse pengar och en ganska väldiversifierad börsportfölj kryddad med noterade fastigheter. Till dagskursen 41 kronor för Mertiva blir alltså substansrabatten drygt 15 procent samtidigt som förvaltningskostnaderna inte är högre än en knapp miljon per år.

”I ett skakigt börsläge kan Mertiva därför vara ett alternativ till kassan tack vare substansrabatten och en hyfsad diversifierad portfölj. Vi sätter köp”, skriver Börsveckan.

Tethys Oil hade ett bra 2018 och skiftar som brukligt ut en hel del kapital till aktieägarna. Aktien är Börsveckans förstahandsval i oljebranschen även om man bör vara medveten om att det finns en politisk risk i Oman där sultanen, 78 år gammal, har styrt sedan 1970 och då det vid maktskifte kan uppstå viss osäkerhet.

”Men trots risker utanför Tethys kontroll anser vi ändå att aktien är en attraktiv investering även om vi inte räknar med att man når upp till fjolårets rekordresultat. Detta eftersom värderingen ändå är väldigt låg samtidigt som bolaget har en god historik där reserverna ökat i sju år i rad”, skriver Börsveckan och sätter köp.

Garo, som bland annat tillverkar laddstolpar, har stigit rejält på börsen sedan noteringen för tre år sedan. Det är lätt att förstå med tanke på tillväxtpotentialen men frågan är om aktien har mer att ge.

”Allt sammantaget så tror vi ändå att Garo förtjänar en plats i en långsiktig portfölj. Det blir nog ingen raket, men Garo bör kunna slå index de kommande åren. Köp”, skriver Börsveckan.

Moberg Pharmas kvarvarande verksamhet, efter att ha avyttrat sin OTC-verksamhet, blir mer fokuserad mot forskning samtidigt som den tidigare ansträngda balansräkningen nu i stället ser stark ut.

”Vi gillar det vi ser, inte minst då bolaget fått ett attraktivt avtal på plats och en tidigare svag balansräkning nu blir stark”, skriver Börsveckan och sätter köp.