Privata Affärer granskar utbudet och tipsar om attraktiva fynd i hela fjällvärlden. Här är sex bra tips:
1. Hitta de billigaste veckorna. Svenska fjällanläggningar har svårt att fylla bäddarna under lågsäsongsveckor. Denna vintersäsong infaller de vecka 2–6 samt 10–13. Under dessa perioder är det enkelt att hitta bra priser på boende.
2. Upptäck alternativen till veckosemester. Alla fjällanläggningar erbjuder kortveckor (söndag–torsdag) samt weekendpaket (torsdag–söndag). Ofta finns det bra priser som gör att fjällvistelsen blir lite billigare än ett veckoarrangemang.
3. Jämför hyrpriserna på skidutrustning. Marknadsledande Skistar vill att vi bokar skidutrustningen samtidigt som boendet, men det kan löna sig att se vad andra uthyrare erbjuder. Framför allt i Sälen och Åre har det vuxit upp en hel rad butiker som konkurrerar med lägre priser än vad Skistar erbjuder. För att motivera de högre uthyrningspriserna erbjuder Skistar utökad service. Utkörning av förbokad skidutrustning till kundernas lägenhet/stuga samt bra service i skidbodarna är några av fördelarna.
4. Rabatt till aktieägare. Aktieägare i börsnoterade Skistar får 15 procents rabatt på förhandsbokade liftkort, skidskola och skiduthyrning. För att få aktieägarförmåner krävs ett innehav på minst 200 aktier. Aktuell börskurs är 84,75 kr (6 dec), kursen har fallit med 35 procent sedan årsskiftet. Skistar har gått rejält sämre än index som ett resultat av marknadens oro inför bokningsläget 2011/2012.
5. Online är billigare. Att boka och betala liftkort samt skidutrustning via fjällanläggningarnas hemsidor är 5–10 procent billigare än att göra det på plats. Kom ihåg att barn upp till sju år har gratis liftkort i fjällen.
6. Prata om fjällsemestern. Massor med svenskar äger stugor och lägenheter i fjällen och vill delfinansiera genom att hyra ut. När du minst anar det kan du träffa någon som är villig att hyra ut.
I senaste numret av Privata Affärer ger vi särskilda fyndtips för Orsa Grönklitt, Idre, Sälen, Åre och Funäsfjällen.