Aktiechatt Aktiechatten firar 10 år och i den extralånga jubileumschatten listade Marcus Hernhag bland annat tre chansaktier för framtiden. Dessutom berättade han vilka aktier han önskade att han köpt för 10 år sedan. 

Moderator: God förmiddag och välkomna till dagens aktiechatt som är lite speciell. Det är nämligen hela tio år sedan som Marcus körde den första aktiechatten. Grattis Marcus på 10-årsdagen! För att fira detta kör vi en dubbelt så lång chatt som vanligt. 

Dennis: Grattis på tio årsdagen. Och tack för en trevlig chatt. Fins det några mindre bolag som du spår en ljus framtid i ? Tacksam för några tips!
Marcus: Tack! Tre chansaktier för framtiden är Hexatronic som säljer fiberkabel. Surgical Science som utvecklar VR-simulatorer inom kirurgin. Cellink som utvecklat 3D bioskrivare. Risken för förstås skyhög i de två sistnämnda, men som chansaktier på gränsen till lottsedlar värda att hålla koll på.

E: Hallå! Om du fick köpa 3 aktier att spara i byrålådan 20 år. Vad hade du då köpt? E
Marcus: Hej! Ett förslag är att välja Hexagon, då mjukvaror och mätteknik är framtiden och de är stora och framgångsirika inom det. Sen Balder och hyresrätter, kanske det blir öppningar mot marknadshyror och god intäktsutveckling på 20 års sikt. Jag väljer sen Sectra, som trots hög värdering ändå är rätt bolag i rätt bransch där inom IT-produkter inom medicinteknik.

Mattias: Om du blickar tillbaka 10 år, vilken aktie önskar du så här i efterhand att du skulle ha köpt då?
Marcus: Hexagon skulle jag ha köpt och behållit. Än bättre om jag varit inne i Fortnox i tid. Köpte för lite och för sent och sålde för tidigt och för mycket.

En ”gammal” Marcus-fan: Jubileumstacktal: Tack för en tryggare ålderdom Marcus! Tog beslutet 2016 att sälja av alla aktiefonder som banken ”mjölkade” avg. på under åratal, utan nämnvärd värdeökning. Skiftade till ISK efter att jag följt din chatt…Ökat värdet fr 1,5 till ca 3,5 på ca fem år, via utdelningar, splittar och kurser. Och då har jag inte följt de gängse analytikerna, utan helt dina råd! Det är verkligen tålamod man måste ha.
Marcus: Tack så mycket. Tålamod är riktigt lönsamt bara vi investerat i rätt bolag i rätt bransch.

Ronnie: Hej Marcus! Tack för många tips och tankar under alla år som jag följt din chatt Nu har jag en fråga,kan du förklara för mig hur Kinneviks utdelning av Millicom aktier kommer att se ut?
Marcus: Hej! Från och med den 13 november 2019 kommer Kinnevikaktien att handlas utan inlösenaktier. Inlösenaktierna du fått den dagen omvandlas till Millicomaktier, varje inlösenaktie ger rätt till 0,1372 Millicom. Gör du inget så får du med andra ord en extrautdelning motsvarande 59 kr per Kinnevik-aktie, men istället för likvider får du Millicom-aktier.

Linda K: Hej! Jag har de senaste åren följt experters analyser och köpt aktier. Bl.a sobi, HM, net entertainment och mekonomen. Det har visat sig vara förödande då jag förlorat flera hundra tusen kr. Jag läste nu en bok av en ekonomiprofessor som menar på att forskning visar att experterna oftare har fel än rätt och att det är bättre att köpa fonder som följer ett brett index. Om nu forskningen visar att det är bättre och ger mer avkastning på lång sikt bör man väl köpa indexfonder istället för att försöka gissa vilka enskilda aktier man tror ska gå bra. Med vänlig hälsning, Linda K
Marcus: Hej! För vissa placerare är indexfonder bättre, om man inte har någon aktiestrategi så man vet vad man vill och behöver. Många olika aktiestrategier ger överavkastning mot index, men det gäller att man klarar av att följa dem över lång tid.

Per-Åke: Vad tror du om utsikterna för fastighetssektorn framöver? Fortsatt stagnation eller?
Marcus: Jag tror fastigheter kommer att vara i en andhämtningspaus en tid nu. Inga stora eller långa kursfall, men uppgångsvågen vi sett är över en liten tid. Sen lär ju räntorna förbli låga i många år till vilket gynnar fastighetssektorn, men mycket är redan inräknat i kurserna nu.

Anders: Hej, vi undrar om det är klokt att satsa 50’ i en global aktiefond typ länsförsäkringars indexfond? Ung 20 år framåt. Eller om du har något annat tips. Hälsningar Anders.
Marcus: Hej! Det är klart bättre än vanligt konto utan ränta på 20 år och har man ingen tydlig strategi eller fokus för sparandet är en billig globalfond en bra start. Titta gärna på Avanza Global som har minimal förvaltningsavgift och följer samma bolag via ett mycket snarlikt globalindex.

Johan: Hej. Hur ser du på Ratos idag efter rapporten och den kraftiga uppgången den senaste tiden. Fortfarande lika negativ?
Marcus: Hej! Nej, det börjar vända för Ratos, men det kommer att ta ett tag innan jag litar på deras framgångar. Jag är neutral till aktien.

Fredrik: Hej! Jag vet att du skrivit om Digital Realty Trust förut. Kvarstår din positiva syn på bolaget? Någon reflektion kring den senaste tidens nedgång i aktien? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Ja, min positiva syn på att äga datacenter och serverhallar kvarstår. Vissa fastighetsbolag faller lika bestämt som brant. Jag har inte sett så tydlig nedgång i DLR tidigare år. En stor del av höstens omotiverat stora kursrusning är nu borta.

COS: Hur ser du på stillfronts rapport idag? kort/långsiktigt?
Marcus: Långsiktigt verkar Stillfront utvecklas bra, även om det är stora kursrörelser i kölvattnet av snabb tillväxt via förvärv och lanseringar. Kortsiktigt gissar jag att kursen kommer att gå fortsatt lite trögt.

nisha: Hej Har en aktieportfölj som jag är väldigt nöjd med, men saknar nästan helt läkemedelsbolag, finns det någon/några fonder du skulle kunna tipsa om på väldigt långsikt.
Marcus: Hej! Svårt att analysera läkemedelsfonder, välj någon med bra antal Morningstarstjärnor och rimlig förvaltningsavgift. När det gäller aktier vill jag tips om amerikanska Abbvie som har hög direktavkastning och höjde nyligen utdelningen. Det är nästan lite märkligt då de stor inför en stor fusion, men ger en god signal.

Hagman: Hej Marcus, G5 har nu kommit ner en hel del i kurs. Kan det vara ett bra långsiktigt läge att hopp på nu eller bör man vänta på bättre rapporter och att aktien trendar uppåt?
Marcus: Hej! Som en liten chansning i så fall. G5 är definitivt inget man ska ligga tungt i. Men kommer en ny generation spel som säljer bra kan det gå snabbt uppåt i aktien.

Andreas: Hej! Jag har köpt danske bank och ligger back ca 20% ska jag sälja köpa mer eller sitta still i båten?
Marcus: Hej! Jag tycker inte det är värt risken att öka i Danske. När och hur deras juridiska processer slutar vet vi inte.

Marie: Hej Skägget! Hur ska man agera nu när aktiekurserna är så höga och risk för korrigering är stor. Ska man bygga upp en kassa och handla senare?
Marcus: Hej! Trenden är tydligt uppåt nu, så vi ska inte vara för försiktiga. Bygg en liten krigskassa om du behöver det, annars pekar det mesta uppåt under förutsättning att konjunkturen bottnar i år och börjar vända under 2020.

Hagman: Hej Marcus, Boston Pizza är ner rejält (-10,66% i går) och direktavkastningen är nu uppe i 8,31%. Vad tror du om dess framtid och kan det bli utdelningssänkningar framöver?
Marcus: Hej! Ja, det kan bli utdelningssänkning om det inte vänder för dem. Svag konjunktur och skattehöjningar har drabbat bolaget som inte får upp intäkterna och vinsten så det täcker utdelningen. Kassan räcker ett tag till, men inte i evigheter. Boston Pizza är ett innehav att mjölka utdelningar från, inget vi ska tro kan stiga i kurs eller överprestera mot börsindex. Däremot något som ändå problemen till trots kan ge mer än räntemarknaden. Royalties från pizzarestauranger är i grunden ett mkt tryckt koncept. Problemen är så att säga på marginalen.

Per : Vad anser du om att investera i Lundbergs, med tanke på att aktien handlas med premie?
Marcus: Tycker vi ska vänta på substansrabatt.

Erik: Hej! Vilken aktie är ditt genom tiderna sämsta köp ekonomiskt?
Marcus: E-learningbolaget M2S kanske. Jag sålde innan de gick i konkurs i alla fall. Det var i början av 00-talet och ett lärorikt misstag, även om jag mkt hellre lärt mig av framgångar eller rätt utbildning än en förlustaffär.

Orvar: EQT har ju gått bra sedan börsintroduktionen. Hur ser du på potentialen på tre års sikt, i perspektiv av de investeringar som bolaget ligger tungt i nu?
Marcus: EQT ser dyra ut nu, men det är svårt att värdera hur deras fonder ska gå på närmaste åren. De behöver ju en del vinstdelning för att motivera värderingen, enbart förvaltningsavgifterna tror jag inte räcker.

Utdelningsoptimisten: Grym chatt! Tankar om min utdelningsportfölj? Ändra/lägga till något? Storleksordnar innehaven efter det största innehavet först osv… Investor, Castellum, Sampo, Latour, Nobina, Axfood, Handelsbanken, Industrivärden, Swedish Match, Tele2, HiQ, Swedbank, Abbvie, HM, J&J, AT&T, Realty Income, 3M Co, Betsson och Boston Pizza.
Marcus: Tack! Bra portfölj. Jag är lite tveksam till Betsson, pga riskerna i Nederländerna och Turkiet.

benke: Hej! Vad ger Du för ger Du för råd gällande inlösen av Oscar Propertie Holding Pref.Sälj eller avvakta.
Marcus: Hej! Äger du preffen bör du å ena sidan acceptera och ta stamaktier istället för bolaget behöver det för att överleva. Å andra sidan kan det vara bättre att ha preffen om riktigt många byter till stamaktie för då kanske de har råd med utdelning där igen. Mitt råd att undvika den här typen av bolag kvarstår.

KS: Hej Marcus! Gratulerar till 10 intressanta år med din chatt! Min fråga nu; hur gör jag med 500.000 som snurrar runt på ett konto utan ränta. Behöver ha denna summa snabbt tillgänglig inför troligt bostadsköp. Har alla mina tillgångar hos en affärsbank. Finns något rimligt att rekommendera där som inte urholkar min slant? Har en sverigefond index med låg avgift på ISK, funderar på att sätta över en del dit. Vad anser du? Finns någon bra rek om man helst inte vill öppna konto på Avanza också?
Marcus: Hej! Något bättre än konton finns inte om du behöver pengarna snabbt tillgängligt för bostadsköp. Det ska vara Spiltan Räntefond då, minimal avgift men också nästan minimal avkastning och mkt låg risk. Ger mer än noll, men sämre avkastning än inflationen är jag rädd.

Emelie: Hej! Skatten på ISK har ju höjts ett par gånger sedan införandet. Vågar du sia något om vad som är rimligt att behöva ta höjd för på 20 års sikt i ISK-skatt? Tack på förhand 
Marcus: Hej! En schablonränta på 3% blir det säkert någon gång under de kommande 20 åren. Inflation och/eller skattehöjningar. Men med bättre avkastning än 3% så blir det lönsamt med ISK ändå.

Uno: Hej Marcus! Har Du någon aning om hur stor utdelning man får på EQT?
Marcus: Hej! Jag räknade med 2,22 kr per aktie i utdelning från EQT i analysen. https://www.privataaffarer.se/hernhag-teckna-riskkapitaljatten-eqt/

Tanga-Tony: Tjena. Vi äger båda Akelius pref, så du kanske också har funderat lite på detta: Först emitterar Akelius D-aktier, och nu en fet obligation. Tror du att det är dags att de löser in preffen snart? Vilken/vilka preffar skulle du rekommendera mig att köpa i ett sådant fall, för att ha liknande risk/avkastning i portföljen som idag. Mvh TT
Marcus: Hej! Jag tror Akelius löser in preffen inom ett år. Om det blir en rekyl i Klövern Pref är det ett alternativ.

Pensionär : Hej, det verkar inte vara någon botten i E-Work! Vad är det som tynger bolaget? Risk för. Sänkt utdelning? Hur göra, ligga kvar eller sälja och ta en förlust?
Marcus: Hej! Vinsten stiger i år för Ework, men bolaget fick överge sin ambitiösa tillväxtplan för helåret. Vinsterna räcker för att täcka utdelningen, så jag tror den hålls oförändad. Kortsiktigt är Ework inget att ha kanske, men långsiktigt går det som det ska tycker jag fortfarande.

Johan: Hej Nu när börsen har gått uppåt i flera år och vi inväntar en potentiell lågkonjuktur, ser du något område som skulle kunna orsaka eller drabbas av en kris eller krasch? Jag tänker i banorna IT-bubblan 2000 och finanskrisen 2008. Finns det något område eller någon bransch som du ser en ökad risk i, eller som har en högre fallhöjd?
Marcus: Hej! Lågkonjunkturen är här nu och frågan är om det blir så mycket värre. Jag ser ännu inte var det skulle kunna bli värre på ett sätt att det blir en hel finanskris. Högst fallhöjd värderingsmässigt har många teknikbolag, men de aktierna är dyra av en anledning.

Fredrik: Hej Marcus, vad tror du om fettbolaget AAK? Det var länge ett säkert kort men det senaste dryga året har det varit berg å dalbana. Nåt att våga satsa på?
Marcus: Hej! Svitt jag vet är AAK fortsatt ett stabilt och bra bolag att ta rygg på. Kurstrenden är tydligt uppåt på sikt.

Calle79: Digital Realty Trust har fått lite stryk sista veckan. Vet du varför och anser du fortfarande att det är en bra långsiktig aktie att äga. Passade själv på att dubbla mitt innehav igår.
Marcus: DLR faller nog pga fusionen med Interxion och den utspädning av aktier som det kommer att ge. Sannolikt tillfällig kursoro. Det är inget i grunden av affärsverksamheten som spökar.

Mr Green: Hej, och grattis på 10-årsdagen! Kort fråga, borde inte Six Flags vara ett riktigt bra köp långsiktigt nu?
Marcus: Hej! Jo, fast oron för lågkonjunktur och fördröjningar av öppningarna av parker i Kina lär sitta i ett tag. Bolaget är ganska högt skuldsatt också.

Tony: Hej!! Har gått in i HOIST tilltalas av deras upplägg Hur ser du på aktien på 12 månaders sikt
Marcus: Hej! Hoist lär få ordning på allt till slut efter det där med FI och riskvikterna. Är nog värt risken med lite Hoist i portföljen om man har plats i finansdelen.

Pe Gull: Hej ! Vad tror du om Mackmyra ? Jag gillar deras produkter där inte bara svensk whisky ingår , även gin tex. Har ägt lite aktier i några år men sålde av nästan allt för drygt ett år sedan och gjorde mig en liten vinst. Tillväxt i flera år nu men inga vinster , var med i nyemmission nyligen och köpte på mig aktier för 7,50 st men där har dom stått och stampat sen dess.. snart rapport 15/11. Är det en aktie bara för oss whiskynördar ?
Marcus: Hej! Jag skulle inte ta i dem med tång. Ingen intäktstillväxt att prata om de senste åren och förlust på sista raden varje år sedan 2011. Omsättningen per aktie sjunker stadigt sedan 2010, som om antalet aktier ökade mer än intäkterna. De långa signalerna om bolagets utveckling avskräcker mig. Inte för att jag kan bolaget i detalj eller så, men jag avbryter analysen där. Så ja, det är bara för ”whiskynördar”.

Helene: Mekonomen verkar ju ha lämnat en bra rapport, Varför sjunker kursen ?
Marcus: Kanske för att några aktörer på marknaden hade hoppats på mer. Vinsten per aktie föll dessutom 15% under tredje kvartalet.

Brydde: Vad tror du om bolag som köper och ombildar hyresfastigheter till bostadsrätter och sedan driver förvaltningen av dessa, typ SBF-bostad?
Marcus: Det är en framgångsrik sektor, men SBF satsar väl mest på att äga och förvalta hyreshus. Ombildar man till bostadsrätter äger ju de som bor där fastigheten via bostadsrättsföreningen.

Fred: Hej Marcus! Jag har inget danskt i portföljen. Om du skulle välja en röd-vit aktie för den långsiktige, vad hade det blivit?
Marcus: Hej! Logistikbolaget DSV väljer jag i så fall. Vinsten per aktie och utelningen per aktie trendar uppåt år för år.

Alexandra : Hej! Jag undrar hur du ser på Cloetta i en långsiktig portfölj?
Marcus: Hej! Cloettas intäkter per aktie verkar tugga på uppåt i alla fall. Vinsttrenden är svårare att smälta. Cloetta är helt okej som bolag, men kanske inget att smälla i sig för mycket av heller.

Stefan: Hej Marcus! Jag vill gärna investera i företag som verkar inom återvinning, luftrening eller andra sk miljöföretag. Vilka företag skulle du rekommendera om jag vill investera långsiktigt på minst fem år? Gärna företag som ligger i framkant och är ledande i sitt område.Jag har tittat på bland annat Tomra, Nederman, Nibe, Alfa Laval och Systemair.
Marcus: Hej! Det där är fem bra bolag på området. Jag gillar aktierna. Värderingsmässigt är Nibe och Tomra väldigt dyra, men de övriga mer överkomliga. Å andra sidan är tillväxtchanserna bäst i Tomra, så det är inget att avskriva heller.

Magnus M: Hej! Eolus Vind! Vad är din syn på detta bolag. Verkar som aktien tagit paus och rekylerat en period. Skulle du hoppa på eller är du inne redan?
Marcus: Hej! Gillar dem som bolag, men efter den enorma kursrusningen är Eolus ovanligt högt värderat. Rekylerar aktien vidare ned vore det en annan sak. Jag äger inte Eolus.

Nou: Hej Marcus! Är helt ny på aktier och hittade just denna chatt, vilket bra initiativ. Och grattis på 10-årsdagen! Jag försöker bygga upp en portfölj som jag tänkte fylla på med pengar varje månad. Tanken är att ha pengarna där på rätt lång sikt, kanske 10 år eller så. Just nu är det 20000 i den och företagen jag köpt är DistIT, Getinge B, Hexagon B, Hufvudstaden A, ICA Gruppen, Nobina, NOTE, SCA B och Tele 2 B. Låter det som en ok blandning? Något du skulle lägga till eller ta bort?
Marcus: Hej! Det är en bra blandning med kända bolag från olika branscher. Hitta gärna en strategi att hålla fast vid som röd tråd om du inte redan har det.

Hans: Vad menas med Stora Enso R. Vad står R:et för?
Marcus: I Finland har man a-aktier och r-aktier. Stora Enso är svenskfinskt och har huvudkontet i Helsingfors där även de flesta aktierna handlas också. Jag vet inte om r:et i r-aktier står för något annat det b:et i b-aktier.

Marcus är bäst: Jag röstar för att du skall ha två timmars chatt de kommande tio åren.:))
Marcus: Antalet frågor är oerhört stort så jag hinner inte ens svara mer än på en mindre del av dem på de här två timmarna.

Fredrik: Grattis till 10 år Marcus! Det har varit många rekomendationer av investmentbolag, ofta har det handlat om Investor i positiva ordalag medan Öresund mest har varit i negativa sammanhang. Men vad tror du om Hagströmers Creades? För stor exponering mot Avanza?
Marcus: Tack. Ja, det är lite det som är problemet. Avanza är bästa bolaget i sektorn, men courtagepress och regleriver från politiker inom det politiska är orosmoln. Men Creades när aktien har substansrabatt är helt okej ändå.

Nils: Hej Jag har ca 90st Veoneer. Det har rasat ca 68%. Ska jag öka, Behåll eller sälj? Tack för svar
Marcus: Hej! Kortsiktiga placerare kanske undviker Veoneer, men långsiktiga väntar på smartare/säkrare fordon. Den marknaden kommer att komma tids nog.

Agneta: Hej, jag är nybörjare på aktier. Har följt din aktie chatt nu ett antal veckor. Läser på och följer analyser varje dag. Har nu köpt för ca 3000 kr i 12 rek bolag. Tänker är det bättre att köpa i många och med mindre belopp om börsen går ner. Tacksam för råd Agneta
Marcus: Hej! Har du fler bolag kommer din aktieportfölj att röra sig lite stabilare. Däremot få du kanske inte mer avkastning över tid, men att sprida riskerna till 12 bolag är bra.

Katarina: Hej! Jag saknar data/it/spel i min portfölj, det är branscher jag inte kan och har koll på. Har du förslag på någon som har bra värdering och har framtiden för sig? Gärna med utdelning.
Marcus: Hej! Det mesta som är bra inom datorspel är högt värderat. Embracer, Paradox och Stillfront är tre alterantiv att titta närmare på. Inom helt annan IT går det att hitta aningen billigare bolag. Mjukvarubolaget Enea t.ex. Sinch går också bra som bolag.

Jesper : Hej, det är ofta mycket om utdelningsaktier i chatten. Vilket såklart är förståeligt. 🙂 Jag har en fråga om fonder, tycker du man ska satsa på globalfonder eller är du mer för fonder specificerade mot landet?
Marcus: Hej! Jag gillar fonder med fokus mot framtidsteman/branscher mycket mer än indexfonder och globalfonder. Däremot landsfonder gillar jag mindre.

Klasse: Hej. Jag har en miljon som jag vill gå in med på börsen. Vad skulle du rekommendera för aktier? Samt hur stor spridning på dessa i de olika branscherna?
Marcus: Hej! Sprid riskerna så mycket du kan och vill. 5-10 olika branscher. Gärna investmentbolagsaktier. Fördela ganska jämnt, men placera lite mer i det som verkar lite tryggare.

Moderator: Då var dagens jubileumschatt slut och vi tackar Marcus för en fantastisk insats både i dag och genom alla år som han chattat om aktier. Vi kan passa på att tipsa om en intervju med Marcus där han berättar om åren med aktiechattande: https://www.privataaffarer.se/han-har-besvarat-10-000-fragor-om-aktier/

Är du nyfiken på hur första aktiechatten såg ut hittar du den här: https://www.privataaffarer.se/articles/2009/11/09/han-svarar-pa-dina-aktiefragor/