Société Générale är en av de fem storbanker som fransk polis gjorde tillslag mot under tisdagen.

Aktier Fransk polis gjorde tillslag mot fem storbanker på tisdagen, enligt ett pressmeddelande från den franska ekobrottsmyndigheten. Bankerna misstänks för att ha medverkat i ett stort skattebedrägeri.

De berörda bankerna är Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis och HSBC, skriver nyhetsbyrån AFP. Anklagelserna rör den stora härvan med så kallade cumcum-bedrägerier.

”Operationen sker inom ramen för fem förundersökningar inledda den 16 och 17 december 2021 angående grov penningtvätt och grovt skattebrott”, skriver den franska ekobrottsåklagaren i ett pressmeddelande.

Bedrägeriet med cumcum-transaktioner uppskattas ha uppgått till 140 miljarder euro som undandragits de rättmätiga innehavarna i form av Europas statskassor. Bedrägeriet pågick under 20 år.

Med hjälp av cumcum-transaktioner, som är illegala, erbjöd banker sina kunder att undgå skatt på utdelningar. Skatten måste betalas av utländska aktieägare i börsnoterade bolag.

För att dra nytta av systemet lånades värdepapper ut till banker när skatten skulle tas ut och därmed undandrog sig aktieägarna skatt. Banken spelade alltså en förmedlande roll och tog ut en provision från aktieägarna.