FRANKRIKE: KOMBINERAT PMI (PREL) STEG TILL 51,2 I SEPT (NY)

2022-09-23 09:25:54

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det franska näringslivets sammanvägda inköpschefsindex (S&P Global composite PMI) steg till 51,2 i september jämfört med 50,4 föregående månad.

Det visar preliminär statistik. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades 49,8.

Index för industrin sjönk till 47,8 jämfört med 50,6 föregående månad, väntat var 49,8.

Index för tjänstesektorn steg till 53,0 jämfört med 51,2 föregående månad, väntat var 50,5.

Joe Hayes, chefekonom på S&P Global noterar att uppgången i det sammanvägda indexet inte bör ta bort det tydliga budskapet som syns i undersökningen som helhet om att den franska ekonomin kämpar.

"Svagheten är mest slående i tillverkningssektorn, där nedgången tilltog i september då överfulla lager, snabbt försämrad efterfrågan på varor, förhöjd ekonomisk osäkerhet och intensivt pristryck drev produktionsvolymerna lägre", säger han.

Enligt chefekonomen är ytterligare en oroande upptäckt i den senaste undersökningen att inflationstrycket ökade, trots mer bevis på att tillgångsstressen avtar. Detta speglar högre energitariffer och lönekostnader.

Den övergripande förbättringen i september-PMI drevs av tjänstesektorn där en förnyad uppgång i nya företag stöttade en svag uppgång i aktivitetstillväxten. Men givet den stora graden av svaghet som syns i tillverkningssektorn är det troligt att vi kommer att få se en del av detta spilla över även på tjänster, och därmed öka risken för recession i Frankrike.Direkt-SE