Förvärvsmaskiner i slagläge

Publicerad 2014-03-26 12:37

Aktietips Bolag som vill expandera genom förvärv får det lättare om den egna aktien utvecklas väl. Marcus Hernhag har tittat närmare på tre riktiga förvärvsmaskiner som ser fortsatt spännande ut.

Vill ett företag förvärva andra bolag är det lättare om aktien utvecklats väl. Dels om det är kontantköp som kräver nyemission som finansiering, för då krävs färre nya aktier. Dels om det är ett förvärv som ska betalas med nya aktier, för särskilt då är det viktigt med så liten utspädning som möjligt. Ju mer aktien gått upp desto mer valuta har bolaget att betala förvärv med.

Här är tre bolag som får draghjälp med förvärven tack vare det senaste årets kursutveckling.

Bemanningsbolaget NGS Group är noterad på NGM och har gjort flera förvärv det senaste året. Kursuppgången mäter 107 procent under samma tid.

Under 2013 dubblades omsättningen till 393 miljoner kr samtidigt som vinsten lyfte till 12,10 kr per aktie. P/e-talet är därmed bara 11, vilket gör NGS till en rätt billig chansaktie. Men den politiska risken är hög då vinsterna kommer från vård och skola.

Xano Industri på Stockholmsbörsen har klättrat 85 procent på ett år. Under 2013 steg omsättningen med 36 procent till 1,6 miljarder medan vinsten lyfte till 17,40 kr per aktie, bland annat tack vare en mindre engångspost. Det ger ett p/e-tal på måttliga 14. Nu planerar bolaget både vd-byte och avknoppning av ett affärsområde.

AQ Group på Aktietorget är upp 69 procent på ett år. Bolaget har under många år köpt små industribolag, gärna konkursbon som man försöker få fart på. Under 2013 steg omsättningen 17 procent till 2,5 miljarder samtidigt som vinsten ökade till 6,83 kr per aktie. P/e-talet är därmed 13.

Relativt små bolag som gått upp mycket i kurs ska investerare vara försiktiga med. Med det sagt ser det på sikt fortsatt spännande ut för dessa bolag och aktier. Värderingarna känns överkomliga och det finns fortsatta förvärvsmöjligheter för bolagen.