Sektor Spanska Telefónicas vd, José María Álvarez-Pallete spår att teleoperatörerna i Europa äntligen går mot en ny vår och att det kommer ske genom en våg av konsolidering med stora förvärv och fusioner i sektorn, enligt uttalanden för Financial Times. Ett Europa med hundratals operatörer kan inte behålla sin konkurrenskraft, menar han.

Ett viktigt rättsligt avgörande i EU-domstolen kommer i kombination med två storaffärer som gjorts under pandemikrisen att få avgörande betydelse för den fortsatta utvecklingen i telekomsektorn, enligt José María Álvarez-Pallete.

Det rättsliga avgörandet, där EU:s näst högsta rättsliga instans lossade på reglementen för telekomfusioner, och de omskrivna affärerna mellan först Telefónicas brittiska enhet O2 och Liberty Globals Virgin Media samt den nyligen aviserade planen om en sammanslagning mellan Telefónica och rivalen Masmovil visar att det upptäckts dolda värden, menar vd:n.

”Dags för konsolidering”

”Saker håller på att förändras i Europas telekomlandskap. Stjärnorna står rätt för en konsolidering”, sade han.

EU har tidigare satt sig till motvärn av marknadskonkurrensskäl, vilket lett till att flera storaffärer gått i stöpet. Ett sådant beslut föll 2016, då Hongkongaktören CK Hutchisons försök att köpa upp 02:s nätverk för 10 miljarder pund.

Men detta beslut från EU-kommissionen och dåvarande konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har nu rivits upp av EU-domstolen i Luxemburg. Danskans motvilja till fusioner i sektorn märktes inte minst när Telias och Telenors planer på en affär i Danmark gick i stöpet 2015, enligt tidigare medierapporter från tiden då Margrethe Vestager var nytillträdd på posten.

Fallande marknadsvärden

Marknadsvärden i Europas telekomsektor har fallit markant sedan guldåren kring millennieskiftet. Det kombinerade värdet uppgår nu till 300 miljarder euro, enligt Morgan Stanley, 75 procent lägre än år 2000. En betydande anledning bakom detta är att mängder med nödvändiga investeringar omöjliggjorts när EU förhindrat sammanslagningar, enligt Telefónica-vd:n.

”Konkurrenslagarna kommer läsas på ett nytt sätt nu. Nu för tiden slåss vi inte bara med de konventionella spelarna från förr, utan också Whatsapp, Facebook och Facetime. Tiderna har förändrats och det är oresonligt att vi har hundratals operatörer i Europa”, sade José María Álvarez-Pallete.

I Spanien och Skandinavien

EU står ut jämfört med andra välutvecklade regioner sett till telekommarknaden. I både USA och Kina finns blott tre större spelare på respektive teleoperatörsmarknad.

Flera analytiker, bankirer och jurister som tidningen talat med förväntar sig att vågen av fusioner bland annat kommer ske på den spanska marknaden och i Skandinavien.